Ola Toivonens sköt upp Sverige i tabelltopp – med nya skor som landslagets idrottspsykolog hade pratat med. Foto: Bildbyrån

Receptet bakom drömmålet: ”Pratade med skon”

Uppdaterad
Publicerad

Ola Toivonen sköt upp Sverige i tabelltopp.

Med nya skor – som landslagets idrottspsykolog hade pratat med.

– Ola bad honom prata med hans skor. Så det var väldigt roligt att han gjorde mål med de nya skorna, säger Janne Andersson på presskonferensen efter matchen och ler.

Idrottspsykologen Daniel Ekvall har hängt med Janne Andersson under en längre tid.

– Daniel och jag har ju jobbat ihop i fem och ett halvt år, han är en idrottspsykolog som kan fotboll och jag är en fotbollstränare so kan lite psykologi. Han lyfter det jag säger till en vetenskaplig nivå. Vi har en väldigt lika syn på hur vi ska bedriva processer, säger Andersson som gör historiska referenser till segermålet:

VM-kval fotboll

– Jag är inte så gammal så jag kommer ihåg Hyland när pucken glider in i mål. Men jag fick ungefär samma känsla. Den var länge i luften.

”Det kan vi aldrig försvara oss mot”

Annars fick Sverige en tuff inledning. Olivier Girouds 1–0-mål satte Frankrike i förarsätet och var mentalt tungt i en match som nästan saknade målchanser fram tills dess.

– Det är bara att gratulera, det kan vi aldrig försvara oss mot. Sen får man spela som om det inte har hänt. Jag tycker killarna gör det. Det är en bra reaktion att nollställa huvudet och gå vidare. För det var tufft att få det emot sig med tanke på hur det såg ut fram tills dess, säger Andersson.

”Mitt fokus är nästa match mot Bulgarien”

Nu toppar Sverige gruppen – med Frankrike och Nederländerna som jagar.

– Mitt fokus är nästa match mot Bulgarien. Jag funkar så. Sen blir det en tabell i slutändan. Jag tänker inte ”åh, nu har vi mer press på oss, nu har vi mer förväntningar på oss”. Det är så man måste jobba, säger Andersson och slår ifrån sig att det skulle innebära press med förstaplatsen i gruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kval fotboll

Mer i ämnet