Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Reinfeldt mötte svenska pressen på arenan i Bryssel. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Reinfeldt: ”Fotbollen är viktig till en viss punkt”

Uppdaterad
Publicerad

Två svenska medborgare har dödats i Bryssel, Belgien, strax innan Sverige skulle möta Belgien.

SvFF:s ordförande Fredrik Reinfeldt var på plats i Bryssel.

– Vi har länge tagit för givet att man som svensk kan resa till olika platser i världen, säger han.

EM-kvalmatchen mellan Sverige och Belgien avbröts i halvleksvilan, med ställningen 1-1, efter en önskan från båda lagen. Detta efter att två svenska medborgare har dödats några kilometer från arenan, timmar innan matchen.

Publiken och lagen ombads av den belgiska polisen att stanna kvar på arenan och där bland SvFF:s ordförande Fredrik Reinfeldt som mötte den samlade pressen.

Herrlandslaget i fotboll

– Det är med tungt hjärta som vi konstaterar att den fotboll vi älskar har drabbats av ett stort attentat i Bryssel. Svenska supportrar har drabbats som vi vet. Uefa har fattat ett beslut som båda landslag har enats om att avbryta matchen. Polisen har meddelat att säkraste platsen är att vara inne på arenan, konstaterade han.

– Som ni vet har synen på terrorhot höjts i Sverige. Vi har länge tagit för givet att man som svensk kan resa till olika platser i världen. Det här vill vi inte förknippa fotbollen med men det är allvarligt vad som har skett.

Vad säger du om beslutet att fullfölja den första halvleken?

– Jag tror att alla förstår är att det som händer är att man måste samla sig och föra diskussioner kring vad som har hänt. Det var också bra att tala direkt till landslagen som sedan bestämde sig för att inte spela. Fotbollen är viktig till en viss punkt.

Se SVT Nyheters sändning om skjutningen i Bryssel:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet