Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Julia Roddar har tillbringat de senaste två åren i USA och i Washington.

Roddar om beslutet: ”Tur och bra att ligan agerar”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lång utredning kring emotionella övergrepp och sexuella trakasserier har fyra tränare stängts av i den amerikanska damligan i fotboll, NWSL.

Julia Roddar har tillbringat de senaste två åren i USA och i Washington.

– Det har varit speciellt att vara mitt i det, säger Julia Roddar till SVT Sport.

Svenska fotbollslandslaget är i Algrave och laddar upp inför ett stundande VM. Julia Roddar är en av spelarna som är på plats för att fajtas om en plats i VM.

Samtidigt har det varit en turbulent tid i USA för den svenske mittfältaren utanför planen.

”Det har varit speciellt”

Efter en 14 månaders lång utredning beslutades det att fyra tränare stängs av på livstid för sexuella trakasserier i NWSL.

– Det har varit speciellt att vara mitt i det, vi som spelare har kommit ihop och inte fokusera för mycket på det. Samtidigt händer det i mitt lag, säger Julia Roddar till SVT Sport.

Utredningen pågick i 14 månader och resulterade i att tränarna, Riley, Christy Holly, Rory Dames and Richie Burke stängs av på livstid.

– Under mitt första år kom allt fram och hela andra året har mycket hänt. Nu har ju några blivit avstängda på livstid. Det är tur och bra att ligan agerar, de har gjort det som behövts göra, säger hon.

Tillbaka i Sverige

30-åringen lämnade Kopparbergs/Göteborg för USA och Washington i januari 2021. Efter ett händelserikt år ska hon spela för Hammarby och i damallsvenskan igen till nästa säsong.

– Det är jättekul att komma till en ung trupp och det känns som klubben vill framåt. Jag har haft koll, det finns fler topplag nu än när jag lämnade. Det kommer bli fler tuffa matcher.

Roddar kom inte med i landslagets senaste EM-trupp, men målet är att ta plats till VM efter en lärorik tid i USA.

Vad har du förbättrat sedan du spelade i Sverige senast?

– Otroligt mycket tempo och fysiken med mycket internationella matcher.

Hur ofta tänker du på VM?

– Varje vecka i alla fall, jag ska fortsätta att komma i form. Målet är att ta en plats i VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.