Foto: TT Nyhetsbyrån

Roland Sandberg: ”Det var en av mina bästa kompisar”

Uppdaterad
Publicerad

Den legendariska fotbollsmålvakten Ronnie Hellström är död. Hans tidigare lagkamrat Roland Sandberg sörjer sin väns bortgång.

– Det var en av mina bästa kompisar. Vi spelade i Tyskland ihop och i landslaget, säger han till SVT Sport.

Roland Sandberg var anfallare och Ronnie Hellström var målvakt då Sverige spelade VM 1974 i Västtyskland. De spelade även tillsammans i tyska Kaiserslautern och har varit vänner sedan dess.

– Det var en av mina bästa kompisar. Vi spelade i Tyskland ihop och i landslaget. Även efter fotbollen har vi träffats ganska regelbundet. Vi stod varandra nära, säger Sandberg.

I november kom beskedet att Hellström var drabbad av obotlig cancer. I dag fick Sandberg dödsbeskedet av Hellströms fru.

– Vi visste att han inte var bra, så det är inget nytt. Men vi trodde inte att det var så nära förestående, säger den 75-årige Sandberg.

Vad är de största minnena från fotbollstiden?

– Det var VM i Västtyskland 1974 och tiden i Kaiserslautern.

Hur bra var Ronnie under sin aktiva karriär?

– Jag har en bok som ligger framme här där det står att han var världens bäste målvakt. Det var i samband med VM 1974. Han var ju väldigt bra.

Ronnie Hellström blev 72 år gammal.

ARKIV: Hellströms debut för Kaiserslautern 1974

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.