Ronnie Hellström är död – blev 72 år gammal

Uppdaterad
Publicerad

Svensk fotboll har sorg.

Målvaktslegendaren Ronnie Hellström är död.

Hellström, som var drabbad av obotlig cancer, blev 72 år gammal.

Den svenska fotbollsfamiljen är i sorg.

Under söndagen kom beskedet att en av Sveriges bästa målvakter genom tiderna, Ronnie Hellström är död, något som Expressen var först att rapportera om. SVT Sport fick därefter uppgifterna bekräftade.

Den svenske målvaktslegendaren blev 72 år gammal.

Hellström var drabbad av obotlig cancer och fick i fjol en tumör på matstrupen.

– Jag tar en dag i taget, en behandling i taget, sa Hellström till Expressen då.

Men efter en tids kamp mot cancern orkade till slut inte kroppen mer. Hellström avled under söndagen med sin familj vid sin sida.

Togs ut i världslaget

Hellström anses vara en av Sveriges bästa målvakter genom tiderna. Han tilldelades guldbollen två gånger och var under 1970-talet en av världens bästa målvakter. När Sverige kom femma i VM 1974 togs Hellström ut i världslaget som turneringens bästa målvakt.

Hellström föddes i Malmö 1949 men redan som 13-åring flyttade han till Stockholm. Där tog han sig tidigt upp i Hammarbys A-lag. Stockholmsklubben uttryckte sina kondoleanser efter beskedet.

”Hammarby Fotboll har sorg. Vi har nåtts av beskedet att Ronnie Hellström somnade in tidigt i morse, omgiven av sin familj, efter en tids sjukdom. Tankarna går till nära och kära”, skriver klubben på Twitter.

Debuterade i landslaget som 19-åring

Ronnie Hellström debuterade i det svenska fotbollslandslaget redan som 19-åring. Totalt gjorde han 77 matcher i den svenska landslagströjan och han spelade i tre världsmästerskap.

Efter åren i Hammarby gick flyttlasset till Tyskland och storklubben Kaiserslatuern. Han anslöt till klubben strax före VM 1974 och han tillbringade sedan tio framgångsrika säsonger i klubben.

”Kära Ronnie, vi tackar dig för tiden vi fick med dig här. Du var inte bara en exceptionell målvakt, du satte också djupa spår i Kaiserslautern som person. Vila i frid”, skriver klubben på Twitter.

ARKIV: Hellströms debut för Kaiserslautern 1974:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.