Advokaten Leslie Mark Stovall anklagar Juventusstjärnan Cristiano Ronaldo för att hålla sig undan delgivning för en stämning om våldtäkt. Foto: TT Bild

Ronaldo anklagas för att undvika rättsprocesserna om våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

För sex månader sedan anklagades Cristiano Ronaldo för våldtäkt i den tyska tidningen Der Spiegel.
Efter det – ingenting.
Enligt medieuppgifter undviker Juventusstjärnan både medverkan i polisutredningen och det utpekade offrets juridiska företrädare.
Cristiano Ronaldo fortsätter sin fotbollskarriär, sponsorerna fortsätter sina samarbeten och Juventusspelaren hyllas fortsatt som superstjärna.

När bomben briserade i fotbollsvärlden, när Kathryn Mayorga gick ut i tyska Der Spiegel och anklagade superstjärnan Cristiano Ronaldo för våldtäkt, återupptogs den nedlagda brottsutredningen om våldtäkten, och en civilrättslig stämning lämnades in till domstolen United States District Court District Nevada.

Men enligt mediauppgifter i bland annat amerikanska ESPN och brittiska Daily Mail så har Juventusstjärna undvikit alla försök att nå honom med delgivningar, eller på annat sätt delta i processerna mot honom.

Bett italienska regeringen om hjälp

Enligt ESPN så har Las Vegas-polisen (Las Vegas Metropolitan Police Departement, LVMPD) begärt handräckning av den italienska regeringen för att få hjälp med ett DNA-prov från Ronaldo. Enligt uppgifter till ESPN har inte något prov genomförts ännu.

För att fortsätta den civilrättsliga stämningsprocessen så skulle Kathryn Mayorgas juridiska ombud ha delgivit Cristiano Ronaldo stämningen senast under februari, men enligt en rapport till domstolen i Nevada så har ingen delgivning kunnat genomföras.

”Håller sig undan”

Kathryn Mayorgas advokat Leslie Mark Stovall hävdar att Cristiano Ronaldo medvetet försvårar en delgivning genom att hålla sig undan, och menar att superstjärnan skyddas av inte bara hans arbetsgivare Juventus utan också av staden Turin.

Stovall har anlitat italienska delgivningsmän som enligt rapporten motarbetas aktivt. Juventus vägrar medverka till ett möte där stämningen kan lämnas över, och någon adress till Cristiano Ronaldo ska inte, enligt delgivningsmännen, gå att uppbringa. Enligt Stovalls rapport har man hittat bostadsområdet i Turin där Cristiano Ronaldo ska bo, men någon officiell adress går inte att få fram.

”Behandlas som kungligheter”

Enligt delgivningsmännen ska adressen vara struken i de officiella fastighetsregistren. Dessutom är bostadsområdet skyddat av vakter och staket, så att ge sig in i området ska vara en omöjlighet enligt rapporten som publiceras i Daily Mail. I rapporten skriver Stovall bland annat:

”Delgivningsmannen i Italien har uppdaterat mig. Han har inte fått något napp när det gäller att hitta någon hemadress till Ronaldo. Han (delgivningsmannen, reds anm) säger att Juventusspelarna behandlas som kungligheter här. Han säger att han kan ge mig ett namn på bostadsområdet, men inte Ronaldos bostadsadress. Han är säker på att Ronaldo bor där ... Han säger att han inte får några träffar i något register när han söker efter Ronaldo. När det gäller staden och fastighetsregistret så har bostadsförteckning strukits över eller så är det som om uppgifterna aldrig har funnits.”.

Vill publicera stämningen i media

Nu begär advokaten Leslie Mark Stovall i en framställan till domstolen om ytterligare 180 dagar för att kunna delge Ronaldo stämningen, och eftersom Ronaldo håller sig undan, enligt Stovall, så vill Mayorgas juridiska ombud delge stämningen genom att publicera den i Turin-tidningar och tidningar i Las Vegas.

Domstolen har ännu inte tagit ställning till framställan. 

Det var den 19 april 2017 som den tyska tidningen Der Spiegel publicerade uppgifterna för första gången. 1,5 år senare, den 28 september 2018, gav Kathryn Mayorga, 34, själv en intervju i Der Spiegel och menade att hon inte längre kände sig bunden av uppgörelsen från 2009.

Massmediabevakningen blev massiv och världsomspännande.

Hotade stämma Der Spiegel

Cristiano Ronaldos juridiska ombud gick till hård attack mot den tyska tidningen Der Spiegel med hot om stämningar. Ronaldo själv valde till en början att inte kommentera anklagelserna, men till slut valde Cristiano Ronaldo att själv kommentera anklagelserna i sina sociala medier-kanaler.

Cristiano Ronaldos sponsorer och samarbetspartners rapporterades vara oroade av uppgifterna, men få har avslutat sina sammarbeten med superstjärnan.

I de flesta fall är det ”Business as usual”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer