Wayne Rooney lägger spelardojorna på hyllan. Foto: Bildbyrån

Rooney slutar som spelare och blir tränare på heltid i Derby

Uppdaterad
Publicerad

Wayne Rooney avslutar karriären som spelare och blir manager för Derby permanent.

Den engelske fotbollsikonen tog över tillfälligt i november när Phillip Cocu fick sparken och under hans nio matcher vid rodret har Derby tagit tre segrar.

Nu har han fått jobbet på heltid och har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig till sommaren 2023.

”Att få möjligheten att följa i samma spår som Brian Clough, Jim Smith, Frank Lampard och Phillip Cocu är en stor ära”, säger Rooney i ett uttalande på klubbens hemsida.

Rooney, som är förknippad med Everton och Manchester United, kom till Derby i januari 2020. Innan han tog över som tillfällig manager spelade han i klubben och gjorde 90 minuter mot Middlesbrough så sent som i slutet av november.

35-årige Rooney gjorde 491 Premier League-matcher för Everton och United, och svarade för 208 mål. Han vann fem PL-titlar, en Champions League-titel, en FA-cup, en Europa League, för Manchester United. Han är även engelska landslagets bäste målskytt genom tiderna med 53 mål.

Rooneys första match som permanent ansvarig blir på lördag hemma mot Rotherham.

ARKIV: Här slår Rooney till – från halva planen (27 juni 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.