Östberg: ”Rättvis överlägsen seger – ett statement”. Foto: SVT

Experten: ”Jag tror Rosengård vinner”

Uppdaterad
Publicerad

2015 var senast FC Rosengård vann SM-guld. I dag har de chansen att säkra klubbens elfte SM-guld, hemma mot Linköping, en match som går direkt i SVT.

– Linköping har ganska mycket att jobba på och Rosengård är ligans speskickligaste lag och bäst på spelet med bollen på backen. Jag tror Rosengård vinner, säger SVT:s expert Frida Östberg.

Rosengård har fem SM-guld på de senaste nio säsongerna. Precis som 2014 kan laget nu säkra guldet med två omgångar kvar.

– Det är fantastiskt roligt att man kan vara så bra. De har varit i toppen i så många år och kollar man tillbaka på de senaste säsongerna så har de sällan varit sämre än topp tre. Det är lätt att säga att de har de ekonomiska förutsättningarna, vilket de har. Men det är också ett gediget arbete som ligger bakom framgången. Det är ingen slump att Rosengård är där de är.

Linköping har varit en besvikelse

2015 var senast laget vann guld och därefter följde två raka seriesegrar för Linköping, laget som på söndag kan förstöra guldfesten för Rosengård.

– Det är väldigt mycket prestige i den matchen. Linköping med sin starka offensiv kan utmana Rosengård, som har en svaghet i backspelet. samtidigt har Rosengård så många skickliga spelare och en sådan bredd i truppen. Man får in (Anna) Anvegård som gör många mål och sätter sina lägen. Det är bra konkurrens i laget och ser man till truppen så har de den bästa i ligan.

Linköping ligger just nu på en sjundeplats i damallsvenskan.

Kan bli mästare i kavaj

– Det är en besvikelse, man kan förvänta sig mer av Linköping. När (Kosovare) Asllani försvinner under sommaren måste någon annan kliva in. Men även med Asllani tycker jag att Linköping inte hade något flyt i spelet. Framför allt måste man lära sig att spela bollen på den fria ytan och forwards som gör spelmål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.