Rosengård vann toppmötet – nollade regerande mästaren

Uppdaterad
Publicerad

Regerande svenska mästaren Piteå åkte på säsongens första förlust. Rosengård vann det viktiga toppmötet med 2–0.

– Vi vet vad vi kan och håller vi den här nivån är vi oslagbara, säger Johanna Rytting Kaneryd till SVT Sport.

Piteå hade gått obesegrade de fyra första omgångarna i damallsvenskan. Norrbottningarna fick däremot se sig besegrade av FC Rosengård under onsdagskvällen med 0–2. En meriterande och välbehövlig seger för Skånelaget med tanke på förlusten senast mot bottenlaget Limhamn/Bunkeflo.

Det var däremot en nervös inledande halvlek nere i Malmö. Efter 45 spelade minuter var tillställningen fortfarande mållös och inget av lagen hade skapat några direkt farliga målchanser.

Det vassade läget stod Rosengårds Anja Mittag för när hon gjorde ett mål som sedan blev avvinkat för offside.

Jättelöftet fastställde resultatet

I den 51:a matchminuten stod sedan Rosengårds Johanna Rytting Kaneryd för ett riktigt klassavslut när hon, med vänsterfoten, sköt in 1–0. Bollen seglade in i krysset och var helt otagbart för Piteås målvakt Cajsa Andersson. Båda slåss om en plats i Peter Gerhardssons VM-trupp och Rytting Kaneryd, som var Rosengårds främsta offensiva spelare, visade minsann varför hon var en landslagsspelare innan sin skada.

Inhopparen Anam Imo fastställde sedan slutresultatet till 2–0. Efter en fantastiskt framspelning från Iva Landeka kunde jättelöftet komma helt fri med Andersson och enkelt rulla in bollen i målet. Nigerianskans först mål i damallsvenskan.

– Vi har kontroll hela matchen, vi vet vad vi kan, säger Rytting Kaneryd.

Sista hemmamatchen för Mittag

Matchen var Anja Mittags sista på hemmaplan och när legendaren byttes ut i den 78:e matchminuten – och klev av planen för sista gången – brast publiken ut i ett stort jubel. Tyskan tackades sedan, i tårar, av efter matchen.

OBOS Damallsvenskan

FC Rosengård logo

FC Rosengård

2 - 0

Piteå IF logo

Piteå IF

Malmö IP, Malmö
Publik: 1238
Domare: Sara Persson

Andra halvlek

  • 1 - 0MålRytting Kaneryd
    51'
  • 2 - 0MålImo
    85'

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.