Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
De skreks glåpord och kastades en golfboll mot Alexander Isak. Foto: Bildbyrån

Efter glåporden mot Alexander Isak – Rumänien frias efter rasismanklagelserna

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget straff för Rumänien efter rasismanklagelserna under EM-kvalmatchen i november.
Det meddelar Rumäniens fotbollsförbund i dag.
– Om det här stämmer så tycker vi att det är väldigt märkligt och direkt felaktigt, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare, Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

Efter att Sverige hade EM-kvalspelat i Bukarest var det många i den svenska truppen, däribland Alexander Isak, som riktade stark kritik mot publiken som hade riktat rasistiska glåpord mot Isak. Det händelseförloppet håller inte Uefa med om som nu friar Rumänien efter matchen, det meddelar rumänska fotbollsförbundet i dag.

”De bevis som lämnades lämnades av det rumänska fotbollsförbundet övertygade Uefas diciplinära kommitté att inte fälla”, skriver rumänska fotbollsförbundet på sin hemsida.

”Väldigt märkligt och direkt felaktigt”

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare, Håkan Sjöstrand, har ännu inte fått någon information från Uefa angående domen.

– Vi är inte part i målet så vi har bara sett de uppgifterna som cirkulerar i media nu, men om det här stämmer så tycker vi det är väldigt märkligt och direkt felaktigt, säger Sjöstrand till SVT Sport.

– Vi har lämnat in vittnesmål från både Alexander Isak och Robin Quaison och baserat på deras uppgifter så tycker vi det är väldigt märkligt, säger Sjöstrand.

I om med att Sverige inte är formell part i målet menar Sjöstrand att man inte kan överklaga beslutet.

– Vi får se vad vi kan och ska göra åt detta beslut. Men är det så att Rumänien har blivit friade så skickar det ju helt fel signaler. Vi står bakom Alexander Isak på alla sätt och vis. Ingen, varken på eller utanför planen, ska behöva utsättas för sådana här påhopp, avslutar Sjöstrand.

Har lämnat in inspelat material

Enligt det rumänska förbundet har en matchdelegat från Uefa pratat med två svenska spelare efter matchen där båda hävdade att rasistiska tillmälen skreks ut under matchen.

Rumänska fotbollsförbundet menar att de har lämnat in över 250 minuters material som bevis och säger att ett starkt argument för att fria Rumänien var faktumet att de aldrig tidigare blivit funna skyldiga till rasism.

Helt friade blev dock inte rumänerna. Förbundet måste betala runt 420 000 kronor för användningen av pyroteknik på läktaren.

Isak: ”Man ska inte låta idioter få som de vill” (16 november 2019)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Isak: ”Man ska inte låta idioter få som de vill”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer