Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
De skreks glåpord och kastades en golfboll mot Alexander Isak. Foto: Bildbyrån

Efter rasistattacken mot Isak – Uefa startar utredning

Uppdaterad
Publicerad

Under Sveriges EM-kvalmatch mot Rumänien utsattes Alexander Isak för rasism från delar av hemmapubliken.
Nu har Uefa startat en utredning kring händelsen.
– Det är naturligtvis positivt. Det är något vi önskat och förväntat oss, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

Sverige ledde med 2–0 mot Rumänien  i Bukarest och stormade mot EM-avancemang när rasismhånen ägde rum. 
Delar av hemmaklacken började skrika apljud och rasistiska glåpord mot Alexander Isak. Det kastades även in en golfboll mot anfallaren och matchen avbröts tillfälligt.

Nu har Uefa startat en utredning och Uefas disciplinära kommitté kommer även att granska andra händelser under matchen. Det gäller bland annat otillåtna banners, otillåtna ramsor och pyroteknik. 

– Det är naturligtvis positivt att de startat en utredning. Det är något vi önskat och förväntat oss. Så det är inte överraskande men det är bra att vi fick det beskedet, att detta tas om hand, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till SVT Sport.

Tror du Rumänien kan bli straffade?

– Jag vågar inte alls spekulera i det. Detta hanteras av erfarna fotbollsjurister som inte gör något annat än sådana här typer av ärenden. Vi får avvakta till någon gång i december när de kommit fram till det slutgiltiga ställningstagandet och se vad de kommer fram till, säger Karl-Erik Nilsson.

”Ska inte låta idioter påverka”

Efter matchen sa Alexander Isak till SVT Sport:

– Jag hörde rasistiska glåpord, men jag sa till domaren att han inte behövde bryta matchen. Man ska inte låta, förlåt, idioter få påverka en och få som de vill.

Tidigare i år straffades just Rumänien på grund av rasism. Då fick man en botnota på 900 000 kronor samt tvingades spela matchen mot Norge inför tomma läktare, men istället gick man runt systemet, och det var 30 000 åskådare på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer