Rutinerad målskytt i Maribor, Marcos Tavares. Foto: Bildbyrån

Rutinerat motstånd väntar AIK ikväll

Uppdaterad
Publicerad

I AIK:s väg mot gruppspelet i Champions League stöter man på tung rutin ikväll.

I NK Maribor, som nått Champions League-gruppspelet två gånger de senaste fem åren, dominerar en 35-årig anfallare och en 41-årig målvakt.

– Man får inte göra fel och misstag som vi gjort i de tidigare matcherna, säger AIK:s Henok Goitom.

Att NK Maribor har åtta ligatitlar kanske inte imponerar jättemycket. Men med tanke på att den slovenska ligan endast har funnits i 27 år förstår man att Maribor är en stark och stabil toppklubb i landet.

I laget som avfärdade isländska Valur med sammanlagt 5–0 i förra omgången har man en storstjärna på topp. 35-årige Marcos Tavares från Brasilien gör sin 15:e säsong med klubben och är med sina 173 mål på 366 matcher för klubben det största hotet för AIK, som självklart vill försöka hålla nollan.

Marcos Tavares, med meriter från Brasiliens U20-landslag, kom som 19-åring till Slovenien och har blivit kvar och är klubbens stora stjärna och ledare. Under åren har han hunnit med att göra 28 mål i Europaspelet för klubben.

NK Maribor har flera äldre rutinerade försvarare, och i målet står Jasmin Handanovic, 41 år gammal.

Tuffa matcher för AIK

AIK:s början på Europaspelet har varit desto tuffare. Insläppt straffmål efter tre minuter och rött kort på Robert Lundström med mindre än kvarten spelad mot Ararat-Armenia gav till slut underläge med 1–2 inför returen hemma på Friends.

– Det var en speciell match som blev helt annorlunda än vi tänkt och vi fick ändra matchplanen. Men i Champions League-kval kommer det vara så att man kan spela bra 99 procent av matchen, men någon liten studs, något steg, avgör hur hela kvalet kommer gå, säger lagkaptenen Henok Goitom till TT.

Även i returen hemma blev det dramatik. AIK ledde med 3–0, men ett insläppt mål i den 77:e minuten gav matchen onödig nerv.

– Vi har full kontroll, men så gör de 3–1 och så har vi ingenting och matchen har förändrats totalt. Det är något vi kommer prata om, som vi tar med oss. Så det inte sker mot Maribor, man kan inte göra sådana fel och misstag som vi gjorde, säger den 34-årige anfallaren.

NK Maribor kommer till start med ett lag som spelar CL-kval, och CL-gruppspel tidigare. 2014 och 2017 spelade de i gruppspelet och från resultaten därifrån märks oavgjorda matcher mot Chelsea, Schalke och Sevilla. Och en seger mot Celtic.

AIK har tilldelats 540 biljetter till bortasektionen på arenan i Maribor som tar 12 400.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.