Så jobbade förbundskaptenen med Björns positionsbyte

Uppdaterad
Publicerad

Back i klubblaget – men dominerade som mittfältare i senaste riktiga landskampen.

I VM-genrepet i kväll kan Nathalie Björn vara tillbaka på landslagets mittfält.

– Du måste ha en spelare som känner att det är spännande, säger Gerhardsson.

Det var ett Sverige som i första halvlek hade stora problem mot Österrike för en dryg månad sedan. Sedan kom Nathalie Björn in på det centrala mittfältet och var en viktig del i den markanta förändringen som ledde till svenskt spelövertag och vinst. Det var anmärkningsvärt på ett par sätt. Dels för att 22-åringen är back i allsvenskan. Dels för att man sällar byter upp sig till planens kanske mest krävande position när svårighetsgraden ökar – och dessutom presterar.

I en intervju med förbundskaptenen förklarar han för SVT Sport hur han resonerat.

Damlandslaget i fotboll

– Först pratar man med spelaren om den här rollen kan vara intressant för du måste ha en spelare som känner att ”det här är spännande” och ”det här vill jag göra”. I Nathalies fall tyckte hon det från början, säger Gerhardsson i intervjun och fortsätter:

– Hon andas utveckling och hon vill göra det och hon är inte rädd. Hon har ett ganska stort mod när hon går in i situationer.

Men Gerhardsson var också i kontakt med 22-åringens klubblagstränare i Rosengård, Jonas Eidevall.

– Sen pratade jag naturligtvis med Jonas när jag hade funderingar på att sätta henne i en annan roll i landslaget kontra klubblaget. Inte för att han ska spela henne där – han spelar henne var han vill, säger han och fortsätter:

– Men jag ville förklara för honom varför jag sätter honom där och frågade vad han trodde om det.

Lagkapten Caroline Seger lär vara självskriven på ett svenskt mittfält om hon är frisk. Men under ett långt mästerskap där man spelar flera matcher på kort tid, och motstånden varierar i både kvalitet och taktik, kan positionsbytet som det med Björn vara nycklar till framgång.

Därför är hon den hetaste kandidaten till att ersätta Seger i dagens VM-genrep mot Sydkorea.

– I den här rollen måste du vara bollskicklig, bra på huvudet och defensivt taktiskt skicklig och det är Nathalie Björn, sade förbundskapten Peter Gerhardsson på gårdagens presskonferens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet