Anders Hübinette

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringens särskilda utredare Anders Hübinette. I spelaren ovan: Tryggve Pederby, ordförande i SFSU, berättar om dialogen framåt. Foto: Bildbyrån

Så ska läktarstöket stoppas: ”En särskild straffskala”

Uppdaterad
Publicerad

Skärpta straff och sänkt ribba för tillträdesförbud.

Det föreslår utredaren Anders Hübinette för att få bukt med stökigheterna på de allsvenska fotbollsläktarna.

– Vi kommer ha ett extrainsatt medlemsmöte där vi ska diskutera dessa förslag, säger Tryggve Pederby, ordförande i SFSU till SVT Sport.

Hör Tryggve Pederby, ordförande i SFSU berätta om arbetet framåt i spelaren ovan.

Anders Hübinette, tidigare förbundsjurist vid Svenska fotbollförbundet, skriver på DN debatt att han, bland mycket annat, vill skärpa synen på brott enligt ordningslagen och få till ett effektivare tillträdesförbud.

Idrott och politik

”På idrottsarrangemang är det förbjudet att inneha och använda pyroteknik, beträda spelplanen, kasta in föremål, samt maskera sig. Den nuvarande straffskalan för dessa brott är böter eller fängelse i högst sex månader”.

”Påföljden stannar dock regelmässigt vid böter och det anser vi inte återspeglar allvaret i många gärningar. Vi föreslår därför en särskild straffskala för de grövsta pyroteknikbrotten med fängelse lägst sex månader och högst två år. Den straffskalan ska kunna tillämpas exempelvis när pyrotekniken kastats eller använts på annat särskilt farligt sätt”, står det bland annat i debattartikeln.

Öppnar för fortsatt dialog

När det gäller effektivare tillträdesförbud så föreslår utredningen att alla typer av brott ska leda till tillträdesförbud.

Tryggve Pederby, ordförande i Svenska Fotbollssupporterunionen, har läst debattartikeln som har publicerats under söndagskvällen och säger till SVT Sport att man kommer ha ett extrainsatt medlemsmöte i veckan.

– Det som är viktigt att ta med sig är att det finns positiva delar som utredaren trycker på från den svenska supporterkulturen. Alla aktörer måste fortsätta med dialogen för att ta fram det positiva.

– Det kommer vara ett politiskt beslut framåt och vi vill gärna prata med dem innan ett beslut tas i riksdagen, säger Tryggve Pederby.

Utredningen i sin helhet väntas presenteras under måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet