Fans under en match i NWSL. Foto: BILDBYRÅN

Så ska NWSL komma till rätta med systematiska övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Igår presenterade amerikanska fotbollsförbundet en oberoende undersökning som visar på systematiska övergrepp i ligan NWSL. I den 157 sidor långa rapporten kommer utredarna också med några rekommendationer kring hur övergrepp ska förhindras i framtiden.

  • Förövarna måste ställas till svars
  • Öka transparensen
  • Fokusera på säkerheten i ungdomsfotbollen för att främja en professionell miljö där spelare behandlas med respekt

Utredarna skriver också att rekommendationerna inte är fullständiga men att de ska ses som en riktlinje för att förhindra institutionella misslyckanden som vidmakthåller missförhållanden och att de ska främja en trygg och respektfull miljö för professionella kvinnliga fotbollsspelare.

Problemen grundar sig i ungdomsfotbollen

Enligt utredningen pekar mycket på att problemen grundar sig i ungdomsfotbollen och att kulturen att tolerera verbala övergrepp mot spelare går längre än NWSL.

”Även om utredningen var begränsad till anklagelser om tjänstefel i ligan visar den också att några av tränarna vars beteende vi undersökte hade kopplingar till ungdomsfotbollen. Spelare berättade också att deras erfarenheter av verbala övergrepp och oklara relationer med tränare på ungdomsnivå påverkade deras förmåga att urskilja vad som gick över gränserna i NWSL.”

Övergrepp skakade ligan – svenskan berättar: ”Otroligt tufft” (23 februari):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.