Emiliano Sala. Foto: Bildbyrån

Salas pilot saknade flyglicens – var färgblind

Publicerad

Piloten David Ibbotson, som också omkom i flygplanskraschen med fotbollsspelaren Emiliano Sala, var inte kvalificerad till att flyga nattetid.

Flygplanet, som kraschade i engelska kanalen med argentinaren Emiliano Sala och piloten David Ibbottson, saknade kommersiell licens – nu skriver BBC att piloten även saknade en licens. Han ska ha varit färgblind, och fick därför endast flyga dagtid.

I Ibbotsons licens hos FAA (USA:s federala luftfartsmyndighet) står det att han måste ha glasögon tillgängliga för att han var närsynt och att alla hans begränsningar och restriktioner även gällde för pilotlicensen i Storbritannien.

Från Nantes lyfte flygplanet strax efter klockan sju på kvällen, drygt en timme efter solnedgången.

Var på väg till nya klubben

Brittiska haverikommissionen, AAIB, säger till BBC att reda ut licensfrågan ligger i fokus i utredningen.

Argentinaren Sala, 28, var på väg till sin nya klubb Cardiff från franska Nantes när planet försvann från radarn norr om Guernsey den 21 januari. Sala och Ibbotson var de enda personerna ombord.

Den 7 februari identifierades Salas kropp och bekräftades död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer