Här drabbar polis och demonstranter samman

Uppdaterad
Publicerad

Utanför Camp Nou drabbade demonstranter samman med polis och på läktarna uttryckte tusentals fans sitt stöd för den katalanska självständighetsrörelsen.

Katalanska flaggor vajade, en gigantisk banderoll med texten ”Freedom” vecklades ut och ur tusentals supporterhänder sträcktes ljusblåa plakat med texten ”Spain, sit and talk” fram.

Den som säger att idrott och politik inte hör ihop måste helt ha missat onsdagens spanska möte mellan fotbollsgiganterna Barcelona och Real Madrid.

Mållöst toppmöte

Matchen som sådan levde inte upp till förväntningarna slutade 0-0. Resultatet innebär att Barcelona fortsatt toppar La Liga på bättre målskillnad än Real.

Läs mer här: Mållöst El Clásico

Runt matchen var spänningen desto större. Redan fyra timmar före avspark hade hundratals anhängare till gruppen Tsunami Democràtic samlats runt arenan Camp Nou. Demonstranterna vill få igenom en ny folkomröstning om Kataloniens självständighet och man har hoppats att det stora globala intresset för matchen ska hjälpa till att sprida budskapet ”Spain, sit and talk”, som syftar till att man vill att företrädare för Spaniens regering och Kataloniens separatister ska samtala med varandra.

Uppgifter om sammandrabbningar

Det fanns oro för att spänningarna skulle skapa nya problem för matchen – stormötet skulle egentligen ha avgjorts redan i oktober men fick skjutas upp på grund av våldsamma demonstrationer runtom i regionen – men inledningsvis såg det ut som att kvällen skulle bjuda på protester av det lugnare slaget.

I slutet av matchen kom dock rapporter om att polis hade drabbats samman med demonstranterna utanför arenan, och de första uppgifterna sade att åtminstone tolv personer skadats.

De katalanska protesterna bröt ut i oktober efter att nio separatistledare dömdes till långa fängelsestraff för bland annat uppvigling, i samband med det regionala styrets olagliga folkomröstning och självständighetsförklaring hösten 2017.

Politiken var hetas i ett mållöst El Clasico

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.