Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tobias Sana om uppbrottet Foto: SVT/Bildbyrån

Tobias Sanas första ord om uppbrottet med IFK Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

IFK Göteborg valde att bryta kontraktet med Sana – och parterna har nu nått en förlikning.

För SVT Sport väljer nu 32-åringen att för första gången ge sin version om det påstådda bråket med tränaren Mikael Stahre, Blåvitts hantering av situationen – och hur han och hans familj har påverkats.

– Det sårar mig. Det är så oprofessionellt, säger Sana till SVT Sport.

Den 19 maj meddelade IFK Göteborg att man avslutar samarbetet med Tobias Sana. En incident i halvtid mot Kalmar blev den utlösande faktorn, påstod Blåvitt. Huvudpersonen återger nu, för första gången, sin version av det som hände i omklädningsrummet.

Sana var missnöjd med lagets presspel och ville se en förändring.

– Det var ett samtal och jag räckte upp min hand och sa ”deras högerback ser ut som (Lionel) Messi på plan, han får jättemycket tid och jag får jaga honom hela tiden. Jag ser dålig ut i mitt presspel, vi måste hitta en lösning”. Jag tror att tränaren (Mikael Stahre) blev irriterad. Min vilja var att vi skulle bli bättre. När han sa ”fokus!” högljutt, jag ställde mig upp och svarade ”jag är fokuserad” och gick emot honom. När vi lämnade omklädningsrummet sa han ”fokusera på matchen nu”, sedan gjorde vi ”high-five”, berättar Sana för SVT Sport.

– I första situationen i andra halvlek pressar jag deras högerback och Stahre ropar ”fantastiskt”.

Beskedet chockade Sana

Dagen efter kallades Sana in på ett möte med tränarna. Där meddelades att han skulle få en veckas ledighet för att fundera över incidenten samtidigt som de skulle analysera situationen. Blåvitt uppgav att ledigheten rörde sig om ”personliga skäl”.

Veckan därpå väntade ytterligare ett möte, som 32-åringen själv beskriver som konstruktivt. Men bara dagar därpå, under nästa samtal, meddelade Blåvitt att man arbetsbefriar yttern – ett besked som chockade spelaren.

– Att den incidenten ska göra det här, gör att det svider, det sårar mig. Det är så oprofessionellt.

Blåvitt skrev då att ditt agerande ”bröt mot klubbens värdegrund om kamratligt och professionellt uppförande”. Hur ser du på det?

– Jag skulle snarare säga att de har gått emot sina egna värdegrunder med kamratskap sett till hur de har uteslutit mig, där jag inte har fått träna, säga hejdå till mina lagkamrater, där jag har fått gå i ett vakuum psykiskt och inte veta vad som ska ske. Det är snarare de som har fått mig att lida i det här.

De skriver också att det över tid funnits ett missnöje från dig?

– Om jag har varit missnöjd länge, hur är det möjligt att jag har varit kapten under tre olika tränare? Hur kan jag bli ärkeängel (ett pris för lojalitet mot klubben, utses av supporterklubben Änglarna)? Jag ville förlänga kontraktet och spela resten av min karriär här.

När du gick fram emot Stahre i omklädningsrummet. Var det hotfullt? Kan han uppfattat det så?

– Verkligen inte hotfullt. Vi satt ner såsom jag och du sitter nu. Ansåg han att det var över gränsen så är det så. Men om det är över gränsen så borde folk bli avstängda varje dag. Tränaren har alltid rätt. Att jag svarade tillbaka och höjde tonen tillbaka, det är fel. Klart jag tar ansvar.

Hur ser du på Stahre som person efter det här?

– Han har gett mig väldigt mycket tillit, jag var assisterande kapten och det tyder på att han tycker om mig. Den här situationen är för mig att vi inte har fått en ärlig chans att prata ut om det här. Situationen är för mig som den är. Jag kommer inte låta den här incidenten att få mig att ogilla någon. Livet går vidare.

”Det gör så ont”

Tidigare var det att Blåvitt har valt att gå skilda vägar. Nu berättar de att det är ömsesidigt. Vad har hänt längs vägen?

– I hela det här så har de förstått att de har gjort något slags fel. Där har jag, tillsammans med min agent, försökt komma överens om en väg. Det är nu tydligt att VI har kommit överens.

SVT Sport har varit i kontakt med IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild som inte vill kommentera Sanas uttalanden ytterligare och hänvisar till tidigare pressmeddelanden.

SE INSLAGET: Här är Tobias Sanas första ord om uppbrottet med IFK Göteborg (16 juli 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tobias Sanas första ord om kontraktsuppbrottet med IFK Göteborg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer