Sanningen bakom VM-bygget: ”Det är rent slaveri”

Sanningen bakom VM-bygget: ”Det är rent slaveri”

Med ett år kvar till fotbolls-VM i Ryssland slog människorättsorganisationen Human Rights Watch larm om att miljön för byggarbetarna på plats är oacceptabel. Johan Lindholm, ledamot i det globala byggfacket BWI har varit på plats i Qatar – där VM går 2022 – och följt arbetarnas verklighet på nära håll.
– Det är rent slaveri, säger Lindholm till SVT Sport.

Varje vecka dör tolv byggnadsarbetare i Qatar där de arbetar på byggen inför fotbolls-VM 2022. Efter påtryckningar från Byggnads och det globala byggfacket BWI inrättade Fifa i mars ett etiskt råd – allt för att säkra schyssta villkor för byggarna.

– Det gör ont när man ser hur människor utnyttjas. De blir utsatta för rent slaveri, säger Johan Lindholm förbundsordförande i Byggnads och fortsätter:

– Ska vi se på fotboll så får vi sluta prata om aircondition för spelare och ledare. Vi måste säkerställa arbetsvillkoren för de som bygger först.

Genombrottet – svenska byggare på plats

Senare under året kommer skyddsronder att utföras på byggena i Qatar och dessutom har nu Byggnads fått klartecken på att skicka svenska medlemmar för att vara med under kontrollerna.

– Jag får gåshud när jag tänker på att vi faktiskt kommer att ha svenska byggarbetare på plats för att övervaka byggena. Vi har kommit en bra bit på vägen, säger Lindholm.

Så ska problemen lösas enligt BWI

  • Oannonserade besök på byggena
  • Sponsorerna måste ta sitt ansvar och sätta press på FIFA
  • FIFA måste gå från ord till handling
  • Ingen bojkott av VM-deltagande länder

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.