Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maja Åberg på Amnesty förklarar för SVT Sport vilka problem gällande mänskliga rättigheter som finns i Saudiarabien. Foto: Amr Nabil

Saudiarabien favorit till fotbolls-VM 2034 – men lever inte upp till Fifas krav

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabien har redan attraherat stort stöd för att få arrangera fotbolls-VM 2034.

Men frågan är om de lever upp till Fifas krav, vad gäller mänskliga rättigheter?

Det anser i alla fall inte Amnesty International.

– Det är ett land med svåra, grova och allvarliga människorättskränkningar, säger deras sakkunniga Maja Åberg.

Saudiarabien har skickat in en officiell intresseanmälan till Fifa, för att få arrangera fotbolls-VM 2034.

De skriver på sin hemsida att det redan är över 70 olika länder som stöttar landets ansökan.

Men frågan är om de lever upp till alla Fifas krav för att få arrangera mästerskapet. Fifa skriver nämligen i sitt dokument om ansökningsprocessen att mästerskapet ska ”respektera internationellt erkända mänskliga rättigheter” och att de kräver att mänskliga rättigheter och arbetsrättsliga förhållanden ska implementeras.

Men lever Saudiarabien verkligen upp till det? En organisation som anser att så inte är fallet är Amnesty International.

– Det är ett land med svåra, grova och allvarliga människorättskränkningar. Saudiarabien är ett av de länder som avrättar flest personer och är inne i en våg av många avrättningar förra året och i år, säger Maja Åberg till SVT Sport, och fortsätter:

– De har även uppmärksammats mycket för diskriminering av kvinnor och flickor, och det är många saker i samhället som kvinnor inte kan göra och som de straffas om de gör.

Åberg fortsätter sitt resonemang kring Saudiarabien.

– Det är också ett land där tortyr är utbrett och där man inte får uttrycka sina åsikter, och om man gör det riskerar man att fängslas eller dömas till döden.

Under 2022 rapporterades 196 avrättade personer i Saudiarabien, tredje flest i världen. I år har minst 100 personer avrättats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.