Olivia Schough. Foto: Bildbyrån

Schough: ”Därför sitter jag här med ett SM-guld”

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan kände Olivia Schough att något behövde förändras.

En tuff resa senare fick hon till slut karriärens första SM-guld.

– Jag har längtat, längtat och längtat, säger hon.

2019 tog Olivia Schough klivet till Djurgården. Men säsongen blev en stor missräkning där Djurgården var snubblande nära att degraderas från damallsvenskan.

För Schough blev det något av en ögonöppnare.

– Jag kände att jag måste göra något åt det annars kanske min karriär kommer ta slut snart, säger hon.

Landslagsspelaren tränade mycket vid sidan av och byggde upp en annan fysik. Hon fick även ta ett stort ansvar på planen och försökte verkligen att synas varje match.

– Det gjorde jättestor skillnad på hur det kunde ha blivit med min karriär. Jag är jättestolt att jag orkade med det trots att det inte gick superbra för laget. Det är tack vare det jag sitter här med ett SM-guld, säger hon.

”Kämpat väldigt länge”

Det efterlängtade SM-guldet med Rosengård säkrades för bara några dagar sedan. Schough har tidigare fallit på målsnöret ett flertal gånger.

– Det är något jag har kämpat väldigt länge för. Jag har varit en poäng ifrån med Eskilstuna och med Göteborg. Jag har spelat i allsvenskan många år och det är SM-guldet alla vill vinna, säger hon.

För 30-åriga Schough var steget till Rosengård helt rätt att ta. Det har varit en stark säsong för egen del, så pass stark att hon själv har blivit lite förvånad.

– Jag är förvånad över att det har gått så bra hela säsongen. I vanliga fall har man alltid någon ”down” men det har gått hur bra som helst, säger hon.

Europa framöver?

Schough har hållit till i Sverige under större delen av sin karriär. 2014 hade hon två kortare utlandsejourer, en i tyska Bayern München och en i ryska Rossijanka. De senaste åren har allt fler svenska spelare tagit klivet utomlands. Schough har ett år kvar på kontraktet och vem vet om det blir spel i Europa i framtiden. Just nu trivs hon dock väldigt bra i Rosengård.

– Det händer grejer i Europa och jag kan inte sitta här och säga att jag inte är intresserad. Det ser kul ut, men jag är inte stressad. Jag har förhoppningsvis många år kvar så vi får se vad som händer när mitt kontrakt är slut, säger hon.

KLIPP: Fridolina Rolfö om kvällens VM-kvalmatch mot Irland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.