Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skandalscener utspelade sig under söndagens Stockholmsderby. Foto: Bildbyrån

Sef om skandalscenerna: ”Vi är oroade och bekymrade”

Uppdaterad
Publicerad

Derbyt mellan Djurgården och AIK avbröts efter skandalscener på läktaren.

Enligt Svensk Elitfotboll är det en ny typ av grupp som tagit sig till fotbollsarenorna, något som ororar.

– Vi är oroade och bekymrade. Det här är ett nytt kapitel och det kapitlet vill vi stänga så fort som möjligt, säger generalsekreterare Mats Enquist till SVT Sport.

Dagen efter läktarbråket i Stockholmsderbyt mellan Djurgården och AIK har Svensk Elitfotboll, Sef, tillsammans med klubbarna och polisen inlett arbetet med att identifiera personerna bakom bråket.

– Vi försöker identifiera de som har varit aktiva i det här. Målet är att straffet ska ligga mot de som har gjort det. Det är ganska meningslöst att lägga breda bestraffningar mot hela publiken för det var en väldigt liten del av publiken som var inblandad. För oss gäller det att hitta individerna och sedan lagföra dem, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Sef, till SVT Sport.

Minut för minut: Så spårade Stockholmsderbyt ur totalt – se kaoset på Tele2 Arena i klippet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Minut för minut: Så spårade Stockholmsderbyt ur totalt – se kaoset på Tele2 Arena i klippet

Individuella straff

Eventuella påföljder handlar bland annat om böter och tillträdesförbud och Enquist berättar att de redan lyckats identifiera ett antal personer.

– Nu gäller det att nöta på. Tittar man på den här händelsen är det kanske ett hundratal inblandade varav kanske ett tiotal gjort de grova grejorna. Vi vill hitta de här tio i första hand och sedan kanske bitar av de här 100 och sedan ta dem en efter en. Det här ska man inte komma undan med, säger han.

Tio minuter återstod av matchen när bengaler började kastas. Spelarna lämnade planen samtidigt som tv-bilder visade hur supportrar försökte attackera varandra i kurvan till ena kortsidan.

Polisen har inlett en brottsutredning och skriver också att ordningsvakter har blivit utsatta för våld.

– Situationen eskalerar och jag vet att klubbarna och polisen nästan funderar om det här var uppgjort i förväg. Det kändes så, att man nästan ville provocera fram det här, säger Enquist.

”Behöver tänka till rejält”

Enligt Enquist tillhör det här beteendet inte den vanliga supporterkulturen, utan det är nya grupper som tagit sig till fotbollsarenorna.

– Det har varit ganska vanligt med pyroteknik på matcherna, det har ju funnits under en längre tid. Men skillnaden är när det går över till de här våldshandlingarna. Det är ett steg till och det har vi haft ganska lite av. Det har hänt någon gång men det är ytterst sällsynt. Nu har vi haft det flera gånger här. Vi måste försöka få grepp om vilka det är och varför det händer. Men helt klart är att vi hittar inte det här i de vanliga supportergrupperna utan det är ett nytt kapitel och det kapitlet vill vi stänga så fort som möjligt. Det här får inte ske på en arena.

Är du orolig för de här nya grupperna?

– Vi är oroade och bekymrade. Här behöver både vi och polisen plus våra normala supportergrupper tänka till rejält hur vi motarbetar det här.

SE ÄVEN: Höjdpunkter från Djurgården–AIK 16 oktober

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.