Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Seger vill slå Sjögrans rekord

Seger vill slå Sjögrans rekord: ”Otroligt häftigt”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges lagkapten Caroline Seger känner efter 15 år i landslaget lika stor kärlek till fotbollen – och hon vill väldigt gärna nå det där landskampsrekordet.

– Om jag så bara gör det med en landskamp så ska det göras, säger mittfältaren och skrattar gott.

När vi träffades under Algarve Cup i Portugal i mars, innan detta så speciella och utmanande år präglat av en eskalerande pandemi, hade vi ett långt samtal om tryggheten som kommer med åren.

Seger kände att hon landat som människa, och därför också var tryggare på planen, som spelare. Vi fortsatte på det spåret nu, när vi träffas i Göteborg inför årets sista landskamp, EM-kvalets avslutning i Slovakien.

– Med all erfarenhet och rutin man har så blir det ju också lättare att lita på sin förmåga, och veta att den fotboll som jag spelar och har fått med mig under alla år, att jag kan lita på det full ut och tro på det och även konservera det, och sätta mig själv i bra situationer, säger Seger till SVT Sport.

När människor säger till dig att du presterar så bra trots din, inom fotbollen iallafall, relativt höga ålder, vad tänker du då?

– Det blir ju mycket tjat. Jag förstår ju att ju äldre jag blir, desto mer blir fokus på när jag ska sluta och mindre egentligen på vad jag presterar, och det är klart att det är frustrerande ibland. Men det är ju så det funkar. Allt över 30 är man ju nästan pensionär per automatik som fotbollspelare. Man får väl se det positivt också, och vända på det, och tänka att det är häftigt att jag kan prestera på denna nivån när jag nu är 35.

Vilket råd hade du idag gett dig själv som 20-åring, för femton år sen, när du gjorde landslagsdebut?

– Jag hade nog sagt till mig själv att stanna upp lite och njut av allt som du kommer få uppleva. 

”Såklart otroligt häftigt att kunna nå det”

Caroline Seger har 208 landskamper inför kvällens avspark. Therese Sjögrans landskampsrekord på 214 är nära nu. Om det hade varit ett normalt år, och OS hade spelats, skulle rekordet sannolikt redan varit Segers. Men nu hoppas och tror hon på att nå dit under 2021.

– Det är såklart otroligt häftigt att kunna nå det. Om jag så bara gör det med en landskamp så ska det göras, säger hon och skrattar.

Men hon tillägger snabbt att hon inte tar något för givet. Och på den ständigt återkommande frågan hur långt framåt hon ser, med OS nästa år, och EM 2022, önskar hon själv att hon hade ett svar. 

– Jag kommer känna ganska snabbt den dagen då det inte är kul längre, då jag känner att jag orkar inte fysiskt sett, och den dagen vet jag inte när den kommer. 

Men här och nu är 35 år unga Caroline Seger precis på den plats hon vill vara.

– Jag mår bra. Jag spelar bra fotboll. Jag älskar fortfarande fotbollen. Jag är motiverad. Jag vill utvecklas mer, och jag vill vinna mer.

Se hela intervjun med Caroline Seger ikväll i pausen i Sveriges sista match i EM-kvalet, mot Slovakien borta. Avspark 18.00 i SVT2/Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer