Foto: TT Nyhetsbyrån

Shaqiri får stanna hemma från Serbien-resan

Uppdaterad
Publicerad

Liverpool-tränaren Jürgen Klopp vill inte blanda in politik i fotbollen.

Därför får Xherdan Shaqiri inte följa med till Belgrad och Champions League-matchen mot Röda Stjärnan.

”Shaq accepterar det och har förståelse för det”, säger Klopp.

Schweizaren Shaqiri bötfälldes av Fifa, för osportsligt uppträdande, efter att ha firat sitt avgörande VM-mål mot Serbien (2–1) i somras med tecknet för den tvåhövdade albanska örnen.

Shaqiri är kosovoalban med rötterna i det Kosovo som utropade sig självständigt från Serbien för tio år sedan, något som Serbien inte accepterar.

Klopp och övriga ledarstaben i Liverpool har inför resan till Belgrad diskuterat vilket mottagande Shaqiri skulle få i Serbien.

”Även om vi inte vet vad som skulle kunna hända vill vi åka dit och vara 100 procent fokuserade på fotboll”, säger Jürgen Klopp till Liverpools webbplats.

Klopp säger att man är en fotbollskubb som verkligen inte har några politiska budskap och bara vill fokusera på en bra match.

”Vi är måna om att vara respektfulla och vill undvika alla distraktioner som tar fokus på de 90 minuterna plus tillägg som är viktiga för fotbollen. Av det skälet är inte Shaq med och det accepterar han och har förståelse för””.

Fakta: Kosovo

Kosovo är till ytan ungefär lika stort som Skåne och bebos av knappt två miljoner invånare, huvudsakligen etniska albaner. Sedan internationellt ingripande satt stopp för ett kortvarigt krig i slutet av 1990-talet har området i praktiken brutit sig loss från den tidigare serbiska kontrollen.

Självständighet utropades 2008 och har hittills erkänts av drygt 100 länder inom FN, däribland Sverige.

Bland dem som ännu inte erkänt landet finns, förutom Serbien, Kina, Ryssland och Indien, men även fem EU-länder: Cypern, Grekland, Rumänien, Slovakien och Spanien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.