Anfallsessen Alan Shearer och Thierry Henry väljs in i ligans nya Hall of Fame. Foto: Bildbyrån.

Shearer och Henry väljs in i Premier Leagues Hall of Fame

Uppdaterad
Publicerad

Premier League-fotbollen har valt ut sina två första legendarer.

Anfallsessen Alan Shearer och Thierry Henry väljs in i ligans nya Hall of Fame.

Engelsmannen Alan Shearer slog igenom i Blackburn, där han också tog hem ligan säsongen 1994–95. Med sina 260 Premier League-mål på 14 säsonger, för Blackburn och Newcastle, är han den främste målskytten sedan ligan startade 1992. Han är också den ende spelaren att nå över 100 ligamål i två olika Premier League-klubbar.

Europas främste målskytt flera gånger

Alan Shearer tilldelades Guldskon, som Europas främste målskytt, vid tre tillfällen. Thierry Henry fick samma pris fyra gånger.

Fransmannen är precis som Shearer en av ligans allra mest ikoniska anfallare, och rönte stora framgångar under sina år i Arsenal. Där blev det 175 mål på 258 matcher, ett klubbrekord, och Henry gjorde också minst 20 mål under fem raka säsonger.

”Är mer än speciellt”

Under sina åtta säsonger i Londonklubben vann han ligan två gånger och var en av de stora stjärnorna i Arsenals ”Invincibles”-upplaga, som gick igenom säsongen 2003–04 utan en enda förlust.

”Att tillsammans med Alan Shearer bli invald som de två första i Premier Leagues Hall of Fame är mer än speciellt. När jag var liten försökte jag bara se till så att jag kunde få tag i ett par fotbollsskor, och nu pratar vi om Hall of Fame”, säger Henry till Premier Leagues hemsida.

Senare under måndagen ska en lista på ytterligare 23 nominerade presenteras. Supportrar kommer sedan att kunna rösta fram vilka sex personer som redan i år tar plats vid sidan om Shearer och Henry.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.