Sirius Jamie Roche jublar tillsammans med hemmapubliken. Foto: Bildbyrån

Sirius vann efter Helsingborgs självmål

Helsingborg har svårt med målskyttet. Mot Sirius bjöd nykomlingen dessutom på ett självmål.

-Jag misstajmade bollträffen totalt. Har nickat bort hundratals sådana bollar men nu blev det bara helt fel, säger Helsingborgs anfallsstjärna Anthony van den Hurk till Discovery+ efter 0–1 borta på Studenternas IP.

Helsingborgs målfacit sedan återkomsten till Allsvenskan imponerar inte. Unge anfallaren Assad Al Hamlawi gjorde lagets hittills enda mål framåt i bortapremiären mot Hammarby. Efter det har målskyttet gått helt i stå och Helsingborg fick lämna såväl hemmapremiären mot IFK Göteborg som söndagens match mot Sirius i Uppsala mållösa.

Nykomlingens tilltänkta måless Anthony van den Hurk, som öste in mål i Superettan, lyckades förvisso knoppa in en boll på Studenternas IP men i fel mål.

”Ren otur”

Siriusmittfältaren Jaime Roche lade i tolfte minuten en perfekt avvägd hörna in mot Helsingborgsmålet där det blev nickduell och – olyckligtvis för gästerna – ett vackert självmål signerat van der Hurk.

-Ren otur och sådan som händer en gång på hundra, konstaterade nederländaren som i Discovery+ också hade tankar kring varför Helsingborgs passningsspel ofta rinner ut i ingenting i stället för en skarp målchans:

-Vi har svårt att få till den avgörande sista passningen, har inte folk inne i boxen när vi har skapat lägen och passar ofta en gång för mycket i stället för att ta skott, analyserade han.

För Sirius var det såklart bara att tacka och ta emot.

Uppsalalaget har inlett säsongen med tre nykomlingsmöten på rad och har utnyttjat detta något ovanliga spelschema på ett bra sätt med vinst mot GIF Sundsvall i premiären, en poäng borta mot Värnamo efter en mållös match i omgång två och tre nya friska pinnar in mot Helsingborg under söndagen vilket har gett en fjärde plats i tabellen så här långt.

Och även om det bara blev ett (själv)mål mot Helsingborg så var det nära fler för hemmalaget.

”Vi känns stabila”

Siriusstjärnan Christian Kouakou bjöd på en fin nick och Jaime Roche på en vass frispark i första halvlek men båda gick bet efter alerta ingripanden av Helsingborgsmålvakten Kalle Joelsson.

Just Roche hade dessutom så gott som öppet mål med timmen spelad men drog returen som kom till honom över i stället för in i målet.

I 75:e minuten var inhoppande Assad Al Hamlawi ytterst nära att ändå kvittera för gästerna men Siriusmålvakten Tommy Vaiho hann först även den gången och har därmed hållit nollan i två av sina hittills tre allsvenska matcher för Uppsalalaget.

-Vi gör en bra match, vi känns stabila. Vi har utvecklats sedan förra året, kan ta en tidig 1–0-ledning och sedan hålla i 75+ minuter till, säger Christian Kouakou till Discovery+.