Therese Sjögran. Foto: Bildbyrån

Sjögran: ”Hoppas det känns för Fifa”

Uppdaterad
Publicerad

På herrsidan kompenserar Fifa klubbarna för att de släpper sina spelare till herr-VM.

På damsidan är det just nu ett företag som gör detsamma för damallsvenska klubbar under nästa års VM.

– Det är deras turnering som spelas nästa sommar. Jag hoppas det känns för dem att någon annan hann före och gör den här satsningen, säger Rosengårds sportchef Therese Sjögran.

Kompensationen på herrsidan är 72000 kronor per spelare och dag. Företaget som kliver in på damsidan har gått in med 75000kr per norsk eller svensk spelare i damallsvenskan och det är ett första steg.

– Det är klart att det är ett jättebra signalvärde att satsa på det här sättet, säger Sjögran och fortsätter:

– Man önskar ju att både Fifa och Uefa vaknar till och förstår innebörden av detta. Vi lånar ut våra spelare helt gratis och får ingenting tillbaka.

På herrsidan har klubbarna gemensamt drivit frågan länge eftersom samtliga betalar höga löner. På damsidan är det färre klubbar som har den möjligheten.

– Man önskar ju att fler klubbar ställer de här frågorna till Uefa och Fifa och förstårt att vi måste göra det tillsammans för att det måste höras utanför Sveriges gränser, säger Sjögran som hoppas fler marknadskrafter sluter upp nu:

– I och med detta hoppas jag att det blir en ännu större debatt så de inte står ensamma i det här.

Aftonbladet rapporterar att Fifa kan kompensera klubbarna redan till kommande fotbolls-VM.

– Det ligger ett förslag hos det som vi kallar Fifa Council, exekutiva styrelsen för organisationen, att diskutera och ta ett beslut. Förhoppningsvis redan nu om en månad i slutet på oktober, säger Hans Hultman till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.