Malmö FF, Djurgården och AIK slåss alla om guldet. Foto: Bildbyrån

Sju lag – så avgörs guldrysaren i allsvenskan

Publicerad

Djurgården leder allsvenskan när det drar ihop sig för en riktig guldrysare. Här är förutsättningarna i den allsvenska guldstriden:

1. Djurgården, 53 (43-14, +29 i målskillnad)

Återstående matcher: Falkenberg (h), Östersund (b), Hammarby (h), IFK Göteborg (b), Örebro (h), IFK Norrköping (b).

Kommentar: Efter 0-1 på Friends arena mot AIK har Djurgården fått upp farten genom två raka segrar, nu senast 4-1 mot Gif Sundsvall. Emir Kujovic, som kom för en dryg månad sedan, har stått för tre mål på två matcher och kan bli guld värd. Har ett tacksamt inledande spelschema efter uppehållet, vilket kan räcka väldigt långt.

2. Malmö FF, 50 (44–14, +30)

Återstående matcher: Helsingborg (h), AFC Eskilstuna (b), IFK Göteborg (h), Hammarby (b), AIK (h), Örebro (b).

Kommentar: Gick upp i ledning i maj och såg i princip ostoppbart ut. Men fyra raka kryss och bara två segrar på åtta matcher under sommaren gjorde att MFF tappade kommandot. Gav besked om att man vill vara med hela vägen in i november med 1-0 mot Norrköping och hakade med största sannolikhet samtidigt av Peking. Frågan är bara hur mycket Europa League-gruppspelet kommer att slita på truppen? Orkar veteranen Markus Rosenberg ge sig själv ett gyllene avslut på karriären?

3. AIK, 49 (36–19, +17)

Återstående matcher: IFK Göteborg (h), Elfsborg (b), Örebro (h), Falkenberg (b), Malmö FF (b), Gif Sundsvall (h).

Kommentar: Europakvalet tog på krafterna, men i allsvenskan innebar det bara ett nesligt nederlag hemma mot Kalmar trots ett späckat spelprogram. 1–0 mot ärkerivalen Djurgården var vitalt för den fortsatta guldstriden och landslagsuppehållet gav välbehövligt syre i lungorna. Vilan bör ha gjort ”Gnaget” gott, och nu finns inget Europaspel som sliter. Men i det andra derbyt på kort tid föll man borta mot Hammarby med 1-2, och har nu fyra poäng upp till Djurgården.

4. Hammarby, 47 (57–33, +24)

Återstående matcher: Sirius (b), Örebro (h), Djurgården (b), Malmö FF (h), Östersund (b), Häcken (h).

Kommentar: Efter en svag avslutning på våren trummade Hammarby igång under sommaren. Vann sju av åtta matcher innan tunga 0–2 borta mot IFK Norrköping före uppehållet. Studsade tillbaka med besked och skickade hem IFK Göteborg med 6-2 i baken för att sedan derbybesegra AIK med 2-1. Det andra av fem möten med toppkonkurrenterna på de åtta avslutande omgångarna. Hammarby möter samtliga på hemmaplan (”bortaderbyt” mot Djurgården spelas ju på Tele2), vilket är en klar fördel. Har seriens målmässigt bästa offensiv, men har släppt in klart flest mål av guldaspiranterna.

5. Häcken, 44 (39–21, +18)

Återstående matcher: Elfsborg (h), IFK Göteborg (b), Östersund (h), Helsingborg (b), IFK Norrköping (h), Hammarby (b).

Kommentar: Inledde svagt och har därefter varit tvungen att jaga, vilket Hisingslaget har gjort framgångsrikt. Gick på uppehåll med fyra segrar och ett kryss på fem matcher. Har haft alldeles för svårt mot topplagen för att vara med hela vägen. Samtliga förluster har kommit mot topplag: Djurgården två gånger, AIK två gånger, IFK Göteborg och IFK Norrköping. Krysset mot Kalmar kan bli förödande i jakten på Europaplatser.

6. IFK Göteborg, 44 (39–25, +14)

Återstående matcher: AIK (b), Häcken (h), Malmö FF (b), Djurgården (h), Elfsborg (b), Östersund (h).

Kommentar: Efter fjolårets ökenvandring trodde knappt någon på IFK Göteborg i en guldstrid i år. Allra minst efter premiärförlusten mot AFC Eskilstuna. Men ”Blåvitt” har överraskat och bara förlorat en av de senaste 19 allsvenska matcherna. Har dock fått flera tunga skador och även sålt både Benjamin Nygren och lagkaptenen Sebastian Ohlsson. Men Robin Söder har glänst och i offensiven finns sparkapital i Lasse Vibe. Alla hopp om att man skulle kunna smyga sig med i guldstriden torde ha släckts i och med Hammarbys 6-2-mangling i Stockholm.

7. IFK Norrköping, 43 (40–20, +20)

Återstående matcher: AFC Eskilstuna (h), Falkenberg (b), Gif Sundsvall (b), Kalmar (h), Häcken (b), Djurgården (h).

Kommentar: Jagade AIK in i kaklet i fjol, men inledde med bara en seger på de första åtta matcherna och såg ut att vara borträknat. Nu har dock såväl defensiv (sex raka nollor) som offensiv (11–0 de tre senaste) suttit, och då har IFK Norrköping hittat en toppform som kan räcka långt. Inte minst har supertalangen Sead Haksabanovic äntligen börjat blomma ut. Det enda som egentligen talar för ”Peking” är det på förhand tacksamma spelschemat som bör ge många poäng. Förlusten mot Malmö givetvis otroligt tung. Det största bytet man kan fälla i höstens jakt är numera snarare en Europaplats.

Senaste årens guldstrider

Visa

Så här har de senaste årens guldstrider till slut summerats:

2018: AIK svenska mästare – bara två poäng före IFK Norrköping, men nio pinnar före trean Malmö FF och fyran Hammarby.

2017: Malmö FF svenska mästare – sju poäng före AIK, elva poäng före trean Djurgården och tolv före fyran Häcken.

2016: Malmö FF svenska mästare – sex poäng före både AIK och IFK Norrköping, men hela 16 före fyran IFK Göteborg.

2015: IFK Norrköping svenska mästare – tre poäng före IFK Göteborg och fem före AIK, och elva före fyran Elfsborg.

2014: Malmö FF svenska mästare – sex poäng före IFK Göteborg och tio poäng före både trean AIK och fyran Elfsborg.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer