Skandalscener: Domaren blåste av matchen för tidigt

Uppdaterad
Publicerad

Det var bisarra scener som utspelade sig när domaren vid två (!) tillfällen blåste av mötet i Afrikanska mästerskapen mellan Mali och Tunisien, 1–0, för tidigt.

Malmö FF-målvakten Ismael Diawara bevittnade allt från Malibänken.

– Jag fick höra i korridorerna att Tunisien ville spela om hela matchen, säger han.

Mali besegrade Tunisien med 1–0 i grupp F av Afrikanska mästerskapen sedan sarpsborgspelaren Ibrahima Kone gjort matchens enda mål från straffpunkten i början av den andra halvleken.

Tunisien kämpade vilt för att kvittera i hettan, men kom inte närmare än en straffmiss i den 77:e minuten.

Afrikanska mästerskapen

Sedan klev huvuddomaren Janny Sikazwe in och tog huvudrollen.

Först blåste han av matchen redan i den 85:e minuten, för att sedan ångra sig och låta spelarna köra vidare.

Men inte speciellt länge till. När matchklockan sedan stod på 89:45 visslade Sikazwe av matchen och denna gång för gott. Då hade han hunnit med att dela ut ett rött kort och uppmanat till två vätskepauser i den 32-gradiga värmen i Limbe, Kamerun, under matchens gång.

De tunisiska spelarna och ledarna blev vansinniga och jagade ikapp domaren, som bara valde att ignorera protesterna. Till slut fick säkerhetsvakter komma och bilda en ring kring domarna och leda dom av planen.

”Det var rörigt”

Någon som upplevde allt på plats var Malis reservmål Ismael Diawara, till vardags i Malmö FF.

– Först blåste han ju av i 85:e. Det var chockerande för allihopa, framförallt för Tunisiens stab. De blev förbannade och vi bara skrattade för att det var så märkligt. Sen får vi ett rött och sen blåser han av för tidigt igen.  Det är märkligt att han blåser av för tidigt, speciellt när han gjort samma misstag just innan och gör det igen, säger Diawara.

– Jag har aldrig varit med om något liknande och det är sånt här som sätter stämpel och gör att folk kanske inte ser lika seriöst på Afrikanska mästerskapen när sånt här händer. Det är faktiskt ingen bra nivå i dag.

Till historien hör sedan att spelarna långt efter slutvisslan blev utkallade för att spela klart tilläggstiden, men ut på planen kom bara Malispelarna. Då bestämde sig domarteamet för att avbryta och avsluta matchen.

– Vi får gå in och då får vi höra att vi ska spela två minuter och sedan en minuts tillägg. Sen får vi höra att det inte blir av, så det var rörigt. Jag fick höra i korridorerna att Tunisien ville spela om hela matchen, så det är märkligt. Vi fick segern, 1–0, så det ska vara helt klart. Nu ska vi lägga de här händelserna bakom oss och ta med det som var bra.

Domare Sikazwe har varit misstänkt, men inte fällts, för korruption tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska mästerskapen

Mer i ämnet