Det skotska damlandslaget kan komma att strejka för att få bättre avtal. Foto: Molly Darlington/Reuters/Bildbyrån

Skotska damlandslaget stämmer Skottlands fotbollsförbund – kan bojkotta matcher

Uppdaterad
Publicerad

För några år sedan lämnade Damarks walk over på grund av missnöje med ojämställda avtal.

I USA stämde damlandslaget förbundet – och även i Sverige har det varit utdragna förhandlingar.

Nu stämmer även det skotska damlandslaget sitt förbund, och hotar med bojkott.

– Spelarna har länge känt att de stundtals har behandlats respektlöst, säger lagkaptenen Rachiel Corsie.

Spelarna kräver att de ska få jämställda löner, något det skotska förbundet hävdar att de redan ger dem. Dessutom kräver spelarna att de ska behandlas på samma sätt som herrarna vad gäller exempelvis träningsfaciliteter, hotel, resor och medicinska resurser. Om de inte når ett avtal utesluter inte spelarna att vägra spela matcher.

– Det har varit en långtgående process kring våra avtal. Under två år har vi misslyckats med att nå en lösning. Vi har fått reda på vissa skillnader och tyvärr har vi hamnat där vi nu är. Spelarna har länge känt av detta, och det har stundtals funnits stunder då de har känt att de har behandlats respektlöst, säger lagkaptenen Rachiel Corsie till Sky Sports, och lägger lite senare till:

– I slutändan är det viktigaste att vi når en lösning, där vi kan garanteras att båda A-landslagen får tillräckliga förutsättningar.

Danska spelare har strejkat

De senaste åren har många damlandslag agerat för att få jämställda avtal. Hösten 2017 strejkade till exempel Danmarks damlandslag, och USA:s damlandslag stämde 2019 sitt förbund för könsdiskriminering. Den rättsprocessen tog slut förra vintern med en förlikning som gav spelarna 225 miljoner kronor.

Även det svenska damlandslaget har hotat med strejk, men där har det aldrig nått så långt och parterna har kommit överens om nya avtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.