Skrällen: Hasse Backe tar över Finland

Uppdaterad
Publicerad

Hasse Backe, 63, är klar som ny förbundskapten för Finland.

Det meddelade det finländska fotbollsförbundet på en presskonferens under onsdagen.

2009 tackade han nej till att bli ny förbundskapten för Sverige. Då sa Hasse Backe att han trivdes bättre som klubbtränare.

Nu låter tongångarna annorlunda. Backe, som tidigare varit fotbollsexpert på TV4 och nu senast på C More, har tackat ja till jobbet som förbundskapten för det finländska landslaget i fotboll. Han kommer att hålla en låg profil under hösten och tillträda efter årsskiftet, meddelar det finländska fotbollsförbundet (Finlands Bollförbund) i dag.

– Jag är hedrad och väldigt exalterad över att få jobbet. Jag har varit borta nu i några år och kommenterat internationell fotboll. Det blir definitivt en utmaning och jag ser fram emot att jobba med ett landslag igen, säger han på presskonferensen.

– Jag har fått en del förslag under de senaste två åren, men det här kändes rätt. Det känns kul att få vara med från början på ett VM-kval, fortsätter han.

Vill inte avslöja något spelsystem

I juni fick tidigare förbundskaptenen Mixu Paatelainen sparken, detta efter att Finland förlorat mot Ungern och halkat efter Färöarna i sin EM-kvalgrupp. Finland ligger just nu näst sist i gruppen, men Backe vill inte säga vilken typ av spelsystem han själv kommer att använda när han tillträder.

– För mig handlar det om att man måste bygga ett lag där spelarna litar på varandra och spelar en osjälvisk fotboll. Vi måste ha ett bassystem, men att säga att ”vi ska spela si eller så” är självmord, säger han.

2012 slutade Hasse Backe som tränare för MLS-klubben New York Red Bulls. Dessförinnan hade han varit verksam i tränarbranschen i totalt 32 år och bland annat varit tränare i Tyresö FF, Djurgården, Hammarby, AIK, FC Köpenhamn och Panathinaikos. Han hann också med sejourer som assisterande tränare både i Manchester City och Mexiko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.