Stuart Baxter (tv) och Hasse Eklund (th) tar över tillfälligt. Foto: Bildbyrån

Skrällen: Stuart Baxter tar över Helsingborgs IF

Uppdaterad
Publicerad

I måndags fick ledarstaben med Andreas Granqvist i spetsen sparken från Helsingborgs IF. Det blir en meriterad duo som tar över: Stuart Baxter och Hans Eklund. Det är 16 år sedan Baxter tränade Helsingborg som var hans senaste svenska klubb.

– Senaste dagarna har varit omtumlande för alla i HIF. För egen del lider jag med två tränarkollegor som jag uppfattar som seriösa och hårt arbetande tränare samt Andreas Granqvist som en ikon i klubben, säger Baxter, vars kontrakt gäller säsongens ut, till superettanlaget HIF:s hemsida.

– Han var också den drivande kraften till att få mig till klubben så jag lider med alla tre. Samtidigt ställer jag naturligtvis upp när HIF är i en sådan här situation och jag är både stolt och glad. Jag ser framemot utmaningen att leda HIF framåt, fortsätter Baxter, som blev legendarisk när han som AIK-tränare 1999 fällde de bevingade orden: ”This is the fucking Champions League”.

69-årige Baxter har varit en tränarnomad på de flesta kontinenter sedan han tog över Örebro 1985. 2006-2007 var han huvudtränare i Helsingborg, senaste gången han tränade en svensk klubb. Baxter kommer närmast från Kaizer Chiefs i Sydafrika.

Ekund redan anställd i HIF

Baxter väntar på att få sitt arbetstillstånd beviljat. Nästa match efter de tre raka inledande förluster blir borta mot Brage i Borlänge på lördag.

54-årige Eklund tar steget från utvecklingschef i Helsingborg, ett jobb han på sikt kommer att återgå till.

– Jag känner såklart för kollegorna som lämnat. Jag har dessutom varit inne och hjälpt till på slutet så jag vet hur hårt de kämpat och det är alltid tråkigt när det blir såhär.  I och med att jag redan var anställd i klubben blir det inte en jättestor förflyttning. Jag är jätteglad över att vara i HIF och kunna hjälpa klubben på olika sätt, säger Eklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.