Radenko Mijatović är ordförande för det slovenska fotbollsförbundet. Foto: Bildbyrån/Goalzz

Slovenska landslaget vittnade om missförhållanden – protesterar inför Nations League

Uppdaterad
Publicerad

I juli vittnade de om mobbning, rasism och sexism i ett öppet brev.

Men slovenska landslaget har inte fått gehör för sina krav på landslagsledningen.

Nu har förbundet bildat en kommitté för att lösa problemen – innan höstens Nations League.

Spanska landslagsledningen har varit i blåsväder sedan VM-finalen, då ordförande Luis Rubiales kysste Jennifer Hermoso under firandet. Sedan dess har 80 spelare gått ut i ett öppet brev och meddelat att de inte kommer spela i landslaget förrän Rubiales har avgått eller fått sparken.

Samtidigt är det slovenska landslaget i en liknande situation, inför höstens Nations League-matcher. Detta sedan de i mitten av juli vittnade om flera olika fall och typer av missförhållanden inom landslagorganisationen. 31 spelare signerade det öppna brev där de berättade om flera av händelserna, och där de presenterade sina krav.

Bland annat återberättar spelarna, med kaptenerna Lara Prasnikar, Dominika Conc och Mateja Zvar i spetsen, hur de har upplevt sexism, rasism, kroppsskam och mobbning. Förbundskaptenen Borut Jarc anklagas bland annat för att ha sagt till spelarna att de ”spelar som galna grisar”. Dessutom ska landslagsledare ha kommenterat deras privatliv, och yttrat både homofobiska och rasistiska kommentarer. Brevet avslutar med avgångskrav mot Jarc.

”Ska förhoppningsvis hitta en lösning”

För Josimar berättar förbundsordföranden Radenko Mijatovic om situationen. Bland annat har förbundet bildat en kommitté för att diskutera med spelarna.

– Spelarna protesterar. Vi försöker hitta fakta och sen kommer vi diskutera med dem och förhoppningsvis hitta en lösning, säger han till magasinet.

Under måndagen har även spelarfacket Fifpro kommenterat händelserna.

”Vi stöttar dem, och spelare världen över”, på deras väg mot systematisk reform och bättre behandling”.

Sedan tidigare har förbundet svarat på det öppna brevet, där de försvarade Jarc, samt betonade att det inte är spelarna som tar beslut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Susana Vera / BILDBYRÅN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.