Mats Enquist är optimistisk efter regeringens besked i publifrågan. Foto: Bildbyrån

Enquist: ”Som att en familjemedlem kommer hem”

Uppdaterad
Publicerad

500 åskådare från den 1 juni – men kanske framförallt upp till 3 000 åskådare från den 1 juli.

Beskedet i publikfrågan tas emot med optimism hos Svensk Elitfotboll.

– Det är som att en familjemedlem kommer hem igen, säger generalsekreteraren Mats Enquist till SVT Sport.

Han har flera gånger varit uppgiven i publikfrågan under coronapandemin.

Men torsdagens regeringsbesked om hur Sverige ska öppnas upp, och hur restriktionerna stegvis ska lättas ger Mats Enquist och Svensk Elitfotboll hopp inför sommaren.

– Det känns hoppfullt, och glädjande att vi tar steg framåt. Framförallt är det skönt att kunna börja med en tydlig agenda och att man har satt datum på de här stegen, säger Mats Enquist.

”Väldigt lovande”

Den 3 juli drar allsvenskan igång igen efter EM-uppehållet, och då är planen att de svenska arenorna ska kunna ta emot 3 000 sittande åskådare, beroende på smittoläget.

– Jag tycker det är väldigt lovande. För superettanklubbarna och de allra minsta allsvenska klubbarna är det välkomna ekonomiska steg. För totalen i fotbollen så ska man upp på fullsatta läktare för att ge ett bra ekonomiskt överskott, säger han.

Men det absolut viktigaste enligt Mats Enquist är att publiken kan komma tillbaka.

– Vi hade väl själva önskat ett procenttal på insläppt publik istället för ett maxtal, men för att uttrycka sig lite plumpt: Skitsamma. Nu tittar vi på en återgång där våra supportrar kan komma tillbaka till arenorna och det slår ut allt. Det är som att en familjemedlem som kommer hem igen, säger Mats Enquist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.