Det är osäkert om Sveriges möte med Spanien i Nations League kommer att bli av. Foto: Bildbyrån

Spanien bryter mot Fifa-regler inför Sverigemöte

Uppdaterad
Publicerad

Landslagsstrejk, ligastrejk, förbundskaptensbyte, övergreppsanmälan – och nu också brott mot Fifas regler.

Det råder kaos i spanska fotbollslandslaget inför Nations League-matchen mot Sverige.

Den 22 september ska de nyblivna världsmästarna från Spanien möta Sverige i premiären av damernas Nations League-turnering. Matchen ska spelas i Göteborg.

Men efter kysskandalen under VM-prisceremonin råder kaos i Spanien. Landslagsspelarna har sagt att man inte tänker spela i landslaget förrän ordföranden Luis Rubiales, som kysste Jenni Hermoso på munnen och nu anklagas för övergrepp, är borta. Och man vill få till fler strukturella förändringar i förbundet.

Förbundskaptenen sparkad

Spaniens fotbollsförbund har inte sparkat Rubiales men i praktiken är han borta eftersom Internationella fotbollsförbundet Fifa har stängt av honom från all fotbollsverksamhet i 90 dagar under utredning.

I tisdags fick förbundskaptenen Jorge Vilda sparken och ersattes av den assisterande Montserrat Tomé.

Klubbarna kan säga nej

Nu har det spanska förbundet brutit mot Fifas regler om att be klubbarna att få använda spelare till landslagsspel minst 15 dagar före landslagsperioden som inleds den 18 september, uppger Marca. Enligt Mundo Deportivo skulle begäran ha skickats senast i torsdags den 7 september.

Klubbarna har nu möjlighet att neka att släppa spelarna till landslagsspel.

Rubiales anmäld

Rubiales kyss på VM-spelaren Hermosos mun under VM-priscermonien har gett upphov till skarp kritik över hela världen. Hermoso har också anmält fotbollsordföranden för sexuella övergrepp, en spansk åklagare tar fallet till domstol och Fifa utreder kysskandalen.

I Spanien strejkar också de kvinnliga ligaspelarna för mer rättvisa villkor och för att det ekonomiska gapet till herrspelarna ska minska.

KLIPP: Detta har hänt i spanska kysskandalen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rubiales utreds nu för övergrepp. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.