Ferran Torres gratuleras efter ett av sina mål mot Tyskland. Foto: Bildbyrån

Spaniens kross – körde över Tyskland i Nations League

Spanien gav Tyskland en lektion i fotboll och spelade hem gruppsegern i Nations League efter 6–0 på hemmaplan.

Nu är spanjorerna klara för slutspelet som avgörs nästa höst.

– Inget funkade för oss i kväll, säger tyske anfallaren Serge Gnabry.

Det är sällan Tyskland släpper in sex mål i en och samma match.

Men ”Die Mannschaft” hade inte mycket att sätta emot när Spanien bjöd upp till dans i Sevilla. De rödklädda var överlägsna i kampen om segern i grupp 4 och rullade bort gästerna helt på Estadio de La Cartuja.

Ställningen i paus?

3–0.

Spanien drog sedan ner ridån helt när Ferran Torres tryckte in 4–0 tio minuter in i andra, Manchester City-anfallarens andra mål för kvällen.

Hattrick

Samme Torres utökade till 5–0 i den 71:a minuten och fullbordade sitt hattrick, innan han byttes ut två minuter senare.

Stundtals var det spel mot ett mål.

Spanien vann skottstatistiken klart och det svenska domarteamet med Andreas Ekberg i spetsen hade en relativt lugn kväll på jobbet, där smolket i den spanska glädjebägaren var att lagkaptenen Sergio Ramos utgick skadad i första halvlek efter att ha tagit sig för baksida lår.

0–6 var Tysklands största förlust sedan 1931, enligt VG. Tysklands största förlust genom alla tider, den enda som varit större än kvällens fiasko, kom borta mot England 1909. Då förlorade Tyskland med 9-0.

– Vi fick inget grepp om dem. De vann välförtjänt med den marginalen. Spanien gjorde det bra och vi gjorde det inte bra alls. Det är inte normalt att förlora så här stort mot Spanien, säger Serge Gnabry enligt Nations Leagues hemsida.

”Gjorde ont”

Lagkamraten Toni Kroos:

– Det är förmodligen inte den bittraste förlusten i min karriär, men säkert en av de största. Det gjorde ont. Spanien visade oss hur man anfaller.

Det var också första gången som Tyskland släppte in tre mål i första halvlek i en tävlingsmatch sedan VM 1958, enligt statistikföretaget Gracenote.

Segern innebär att Spanien vann gruppen på elva poäng, två poäng före Tyskland, och att Spanien är klart för slutspel i Nations League, som avgörs hösten 2021.

När turneringen avgjordes för första gången vann Portugal över Nederländerna i finalen.

MER NATIONS LEAGUE: Här spräcker Claesson nollan för Sverige: