Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Luis Rubiales rasar över rapporteringen kring honom och Gerard Pique. Foto: TT Nyhetsbyrån

Spanska fotbollsbasen rasande efter uppgifterna kring Saudiarabien-affären

Uppdaterad
Publicerad

I helgen publicerades läckta telefonsamtal mellan Gerard Pique och den spanska fotbollsordföranden Luis Rubiales.

I artikeln uppgavs Piques investmentbolag fått över 248 miljoner kronor för att flytta den spanska supercupen till Saudiarabien.

Nu rasar Rubiales mot rapporteringen.

– Jag är extremt arg över att fått information olagligt stulen från min telefon, säger han.

I en granskning gjord av tidningen El Confidencial avslöjades det att Luis Rubiales, ordförande i Spaniens fotbollsförbund, tillsammans med Barcelona-försvararen Piqué pressat saudierna på en rejäl utbetalning för att lämna över arrangemanget.

El Confidencial lutar sig mot både läckta dokument och ljudupptagningar, och skriver att det ska handla om totalt runt 24 miljoner euro (nära 250 miljoner kronor).

I dag, på en presskonferens i Madrid, kommenterade Rubiales för första gången uppgifterna.

– Jag är rasande över alla falsarier som publicerades, och extremt arg över att fått information olagligt stulen från min telefon, sade han på den nästan två timmar långa presskonferensen, där han han hävdade att det kontrakt som publicerades i artikeln var inaktuellt:

– Det kontrakt som publicerades var en tidigare version som aldrig blev verklighet. Det var ett första utkast, och vi förklarade det för journalisten i samband med ett över två timmar långt samtal på fotbollsförbundets högkvarter. Men han beslutade sig för att publicerade det ändå.

Tar åt sig äran för damliga

Att flytta den spanska supercupen till Saudiarabien har kritiserats av många på grund av Saudiarabiens historik med bristande mänskliga rättigheter, där exempelvis kvinnor inte har samma rättigheter som i västvärlden. Men Rubiales hävdar att just kvinnliga fotbollsspelare fått det bättre tack vare att Spanien flyttade supercupen dit.

– Vår etiska kommitté uppmanade oss att skriva på med Saudiarabien eftersom vi garanterade att de då skulle skapa en damliga, och att kvinnorna kunde ta sig till arenorna och inte isoleras, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.