Självmål av Spanien – efter målvaktstabbe. Foto: Bildbyrån

Spanska målvaktens jättemiss

20 minuter spelat.

Då stod Spaniens målvakt Unai Simón för en jättetavla, vilket gav Kroatien ledningen.

– Det här är en mardröm, säger SVT:s expert Markus Johannesson.

Det var Spanien, som slutade tvåa i gruppen bakom Sverige, som öppnade bäst på Parken i Köpenhamn.

Men när varken Koke eller Alvaro Morata utnyttjade sina lägen i inledningen var det i stället Kroatien som spräckte målnollan först – efter stor hjälp av spanjorerna.

Fotbolls-EM

En opressad Pedri valde att spela hem till Unai Simón i målet, till vardags i Athletic Bilbao. Problemet var bara att Simón missade mottaget och bollen hamnade i egen målbur.

– Åh nej, Unai Simón! Det här är en mardröm. Det är bara okoncentration, slarvigt och otekniskt. Vilken mardröm, säger SVT:s expert Markus Johannesson.

Självmålet (EM:s nionde) tillskrevs Pedri.

– Jag tror att han redan tänker vad han ska göra med bollen i nästa skede, säger Ola Toivonen i halvtid.

Trots tabben reste sig Spanien. I den 37:e minuten utjämnade Pablo Sarabia från nära håll efter en tilltrasslad situation.

”Förekommer misstag”

Spanien ledde sedan med 3-1 med fem minuter kvar att spela av ordinarie tid. Men två snabba mål av kroaterna tog matchen till förlängning. Där vann dock Spanien med 5-3.

Efter matchen var förbundskapten Luis Enrique nöjd med Unai Simóns uppryckning efter tavlan.

– Det förekommer misstag i fotboll och hans reaktion, med flera jätteräddningar, visade varför vi har ett så stort förtroende för honom, säger Enrique till Uefa.

Se den dråpliga målvaktstavlan i spelaren ovan.