Karl-Erik Nilsson. Foto: Bildbyrån

Spekulationer om EM i England – ”Det stämmer inte”

Uppdaterad
Publicerad

Spekulationer: Fotbolls-EM kommer arrangeras av ett värdland – England.

Med de uppgifterna tillbakavisar Uefas vice ordförande Karl-Erik Nilsson.

– Nej, det stämmer inte, säger han till SVT Sport.

Det är drygt fyra månader kvar till att fotbolls-EM går av stapeln. Men ännu spekuleras det kring hur många länder som egentligen kommer att arrangera det mästerskapet. 

Fotbollsjournalisten Tancredi Palmeri skrev på Twitter:

Fotbolls-EM

”EM 2021 kommer väldigt sannolikt att spelas i England. Uefa väljer ett värdland och England är det land som ligger bäst till. Beslutet kommer tas i mitten av april”, skrev Palmeri.

”Stämmer inte”

Men Uefas vice ordförande Karl-Erik Nilsson tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det stämmer inte. Det har varit en mängd spekulationer under hela pandemin. Allt från de här tolv värdländerna ner till en värdnation. Men Uefas fokus är de tolv städerna, säger Nilsson till SVT Sport.

I mitten av oktober förra året gick Europeiska fotbollsförbundets ordförande Aleksander Ceferin ut och sa att man öppnar för att minska antalet arrangörer.

– Planen är att vi genomför EM exakt enligt plan, men jag måste säga att i stället för tolv länder, så kan det bli EM i elva, åtta, fem eller ett land, sa han då till spanska Movistar+.

”Utmaningar med tolv värdländer”

Karl Erik Nilsson menar återigen att det inte stämmer.

– Uefa har aldrig flaggat för något annat än tolv länder. Däremot har det varit en mängd spekulationer – nästan varje vecka, säger han till SVT Sport.

Men SvFF-ordföranden säger också att konceptet med tolv värdländer är en utmaning – det var en utmaning redan före pandemin.

– Det är väldigt stora utmaningar att jobba med tolv olika värdar till ett och samma mästerskap. Sen när det blev en pandemi så blev utmaningarna ännu större. Jag skulle bli förvånad om man kommer tillbaka till den här typen av koncept i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet