Svenska spelarna är redo för prostest. Foto: Bildbyrån

Spelarna redo för protest i ödesmatchen: ”Måste stå enade”

Uppdaterad
Publicerad

Rumänien spelade i går 1-1 mot Norge inför 30 000 barn efter att ha bestraffats av Uefa på grund av rasism på läktarna i tidigare EM-kvalmatcher.

Upprepar sig historien när Sverige kommer på besök i november tvekar inte Blågult på att protestera.

– Vi måste stå enade som ett lag, säger Robin Quaison till SVT Sport.

I måndags utsattes de engelska landslaget för rasistiska påhopp när de ställdes mot Bulgarien i EM-kvalet i Sofia. Domaren stoppade spelet och konsekvensen blev att flera supportrar fick lämna läktaren innan spelet kunde fortgå.

I Sveriges kvalgrupp spelade igår Rumänien och Norge lika på ett inför 30 000 barn. Rumänien hade straffats med att spela inför tomma läktare mot norrmännen på grund av att rasistiska ramsor hörts i hemmamatcherna mot Spanien och Malta. I ett sätt att komma runt bestraffningen bjöd landets fotbollsförbund därför in 30 000 barn för att fylla läktarna då straffet inte gäller barn under 14 år.

EM-kval fotboll

Om en månad ska de svenska herrlandslaget försöka säkra en EM-biljett mot Rumänien i Bukarest.

Kan protestera

Skulle de svenska spelarna bli utsatta för rasistiska påhopp i den matchen kan de komma att göra precis som engelsmännen gjorde – protestera.

– Jag har inte snackat med några av dem (de engelska spelarna), men rasism är något vi alla måste jobba emot. Det är inte bara i fotbollen det är ett problem. Ingen förtjänar det och det engelska laget gör det bra, även domaren som avbryter matchen. Det är något vi alla måste jobba emot och försöka få ett slut på, säger Victor Lindelöf till SVT Sport.

Är det någonting du tycker ni borde följa ifall det händer i nästa match mot Rumänien?

– Det tycker jag absolut vi ska göra. Blir någon utsatt tycker jag vi ska gå ihop och göra det tillsammans.

Robin Quaison är inne på samma linje.

– Ja, självklart. Vi måste stå enade som ett lag. Det blir inte en stark effekt om den ena gör si och den andra så. Vi måste göra det tillsammans, men vi får se.

– De (England) gjorde som de hade sagt, jag har stor respekt för det. Det visar att laget är en enhet även fast du är mörkhyad eller ljus. Det visar att man står tillsammans. Händer det i Rumänien, jag vill inte tänka på att det ska hända, men vi är ett lag och vi måste prata om det som ett lag och hantera det som ett lag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet