Lasse Jacobsson är Sveriges spion inför matchen mot Frankrike. Foto: Bildbyrån

Spionen: Så ska Sverige stoppa Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Låt fransmännen springa och styr ut dem till kanterna – se till att jobba tillsammans och ligga rätt i positionerna. Så ska Sverige göra för att stoppa Frankrike i Nations League-premiären på lördag.

– Målet är att är att de inte ska få spela igenom oss centralt, säger den svenske scouten Lasse Jacobsson.

Arbetssituationen har varit annorlunda än i vanliga fall för Lasse Jacobsson. Pandemin stoppade all landslagsfotboll, vilket har gjort att den svenske scouten inte har sett några nyspelade matcher. I stället har han fått luta sig mot materialet som fanns innan covid-19.Jacobsson känner ingen större oro för det, och det är med tanke på att förbundskaptenen Didier Deschamps har suttit i samma roll sedan 2012 och att Frankrikes landslag har haft ett visst spelsätt under längre tid.

”De attackerar”

– Det är ett spelskickligt lag som brukar jobbar sig fram från spelyta till spelyta, gärna centralt och med kombinationer. De vill komma med rättvända spelare mellan motståndarens backlinje och mittfält. De attackerar. Har offensiva ytterbackar, oavsett vem de än väljer, säger Jacobsson.

Hur ska ni få stopp på dem?

–Det är att se till att vi stänger till centralt, att de inte får spela där, säger han och fortsätter:

– Du ska förhålla dig till dina medspelare och bollen i positionsförsvar. Det kanske är en styrka när man möter ett lag som har mycket rörelse. Man bryr sig inte om hur mycket de rör sig och man brukar säga ”låt dem springa”. Det viktigaste är att man ska få ut dem på kanterna och att de inte får kombinera centralt.

”Kan få ytor”

Defensivt är Frankrike zonmarkeringsinriktad, och där tror Lasse Jacobsson att landslaget kan skapa en del oreda och på så vis komma fram till målchanser hemma på Friends arena.

– Det går att flytta deras spelare så att vi kan få ytor. Sedan jobbar de med direkt återerövring, de vill vinna tillbaka bollen snabbt och stannar ofta kvar med ytterbackarna, säger han.

Klipp: Lindelöf och Lustig om att möta Mbappé

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.