Stämde förbundet – världsstjärnorna: ”Vill inspirera kvinnor över hela världen”

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga 28 spelare i USA:s damlandslag stämde i förra veckan sitt förbund för ”institutionaliserad könsdiskriminering”.
Nu talar två av de största stjärnorna ut.
– Jag tror ingen kan argumentera för att det inte finns orättvisor mellan könen i världen. Så för oss handlar det inte bara om att göra vår sport bättre, säger Megan Rapinoe i tv-programmet Good Morning America.

Symboliken kunde inte vara tydligare. På internationella kvinnodagen, den 8 mars, tog USA:s damlandslag en ny strid i sin långa kamp för jämställda villkor. I Good Morning America berättar Rapinoe och Alex Morgan att de vill ha en översyn av hela den ekonomiska strukturen i USA:s fotbollsförbund, för att göra den mer rättvis.

– Vi har skapat stora intäkter för USA:s fotbollsförbund genom åren och VM-finalen 2015 är den mest tittade fotbollsmatchen i USA:s historia (över 25,4 miljoner tittare), säger Morgan.

Fått stöd av herrlandslaget

De får i intervjun frågan om de funderat på att bojkotta VM i sommar men berättar att de inte tror på en sådan lösning.

– Jag tror aldrig vi haft i våra tankar att kliva av planen, säger Morgan poängterar att de fått stöd från herrlandslaget:

– De har gått ut och gett oss sitt stöd och vi respekterar dem så mycket för det.

Det är inte första gången de amerikanska fotbollsdamerna tar strid mot sitt förbund. Tidigare när de gjort det har det spridit sig, något Alex Morgan berättade om för SVT i fjol.

– Det är fantastiskt att se så många kvinnor som ger sig själva det värde de förtjänar och att se vilken förändring de kan åstadkomma genom att ta sig ur sin bekvämlighetszon, vilket inte är så lätt, sade hon då.

”Handlar om att inspirera kvinnor över hela världen”

I Good Morning America är Megan Rapinoe inne på samma spår – att det mer handlar om en strukturell förändring än en enskild strid.

– Ur ett större perspektiv vill vi ge en signal att du ska kämpa för det du tror på. Du ska kämpa för vad du tycker du har rätt till och inte ge upp. Ibland känns det som en David-och-Goliat-situation, säger Rapinoe och fortsätter:

– Jag tror ingen kan argumentera för att det inte finns orättvisor mellan könen i världen. Så för oss handlar det inte bara om att  göra vår sport bättre, lämna den som en bättre plats för de yngre som tar efter. Det handlar också om att inspirera kvinnor över hela världen till att stå upp för vad de tror på. Vi är deras allierade, vi är med dem, vi stöttar dem och vi kommer fortsätta kämpa så länge vi behöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.