En kvinna hedrar offren för läktarkatastrofen i Malang utanför en av stadions utgångar. Foto: TT

Stängda utgångar förvärrade läktartragedin

Uppdaterad
Publicerad

Låsta utgångar förvärrade läktartragedin i Indonesien den gångna helgen.

– Dörrarna skulle ha varit öppna, men de var låsta, säger Erwin Tobing, chef för indonesiska fotbollsförbundets disciplinkommitté.

Minst 131 personer dödades när kaos utbröt efter matchen mellan Arema FC och Persebaya Surabaya i den indonesiska fotbollsligan.

Missnöjda hemmasupportrar stormade planen på Kanjuruhan Stadium i Malang och panik utbröt när polisen svarade med att skjuta tårgas.

Nu framkommer det också att flera av stadions utgångar var låsta när åskådare skulle fly från arenan för att undkomma tårgasen.

Brist på stadionpersonal gjorde att alla utgångar inte hann öppnas, uppger det indonesiska fotbollsförbundet.

Skulle ha varit öppna

Förbundets talesman Ahmad Riyadh säger att samtliga utgångar ska vara öppna tio minuter före matchslut, men i lördags var flera dörrar fortfarande låsta sju minuter efter att domaren blåst av matchen.

Något som ledde till det stora antalet offer i en av världens största idrottstragedier.

Polisen hävdar dock att utgångarna var öppna, men att de var för små och att bara två personer åt gången kunde ta sig ut när hundratals försökte fly.

Några överlevande har dock berättat att utgångarna var låsta.

Polisen utreder egna

Enligt rekommendationer av Fifa, det internationella fotbollsförbundet, och AFC, det asiatiska fotbollsförbundet, ska utgångarna vara öppna under hela matchen av säkerhetsskäl. Dessutom finns en rekommendation mot användandet av tårgas vid bråk.

Efter tragedin har det indonesiska fotbollsförbundet stängt av hemmalagets vd och säkerhetsansvarige på livstid och polisen har meddelat att en chef och nio befäl har tagits ur tjänst och 18 stycken utreds för tårgasbeskjutningen.

Dessutom får inte FC Arema arrangera några matcher inför publik i Malang förrän nästa år.

Nära 130 döda efter fotbollsmatchen i Indonesien:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.