Italiens inrikesminister Matteo Salvini och en saudiarabisk kvinna under fotbolls-VM i Ryssland. Foto: BILDBYRÅN/TT

Italienska ministern rasande på Serie A: ”Fotboll är slav till affärer och tv”

Publicerad

Den italienska supercupfinalen mellan Juventus och Milan, som kommer spelas i Saudiarabien den 16 januari, har kantats av flera kontroverser. Det senaste beskedet att kvinnor som vill gå på matchen endast får se den från familjeläktaren har mötts av kraftig kritik.
– Fotboll är slav till affärer och tv, säger Italiens inrikesminister Matteo Salvini till AP.

I går levererade Serie A ett pressutskick där de berättade att kvinnor för första gången någonsin har möjlighet att gå och se en internationell fotbollsmatch i Saudiarabien. Det problematiska är dock att de endast är hänvisade till att sitta på familjeläktaren.

Det innebär att enbart runt 15 procent av arenans 60 000 platser kan tas upp av kvinnor.

”Kommer inte se matchen”

Beskedet möts nu av kritik. Italiens inrikesminister Matteo Salvini säger att det är en skam att matchen ska spelas i ett land där kvinnor inte får se fotboll på egna premisser.

– Jag kommer inte att se matchen. Fotboll är slav till affärer och tv, säger inrikesministern, som är ett uttalat Milanfan, till AP.

Oavsett verkar finalen locka storpublik. Redan nu är arenan slutsåld, och de 50 000 första biljetterna gick åt på fyra timmar från att försäljningen startade.

Kvinnor får se italienska supercup-finalen, men bara från familjeläktaren. Foto: TT

Sedan tidigare har beslutet att spela matchen i saudiarabiska Jeddah mötts av stora protester från människorättsorganisationer efter mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer