Statistiken säger att fyra svenska lag kommer spela nästa runda av Europa League. Foto: Bildbyrån

Statistiken: Fyra svenska lag i nästa Europa League-omgång

Uppdaterad
Publicerad

AIK är redan där efter uttåget ur Champions League.

Nu talar statistiken för att IFK Norrköping, BK Häcken och Malmö FF gör stockholmarna sällskap i nästa runda av Europa League.

Det är hemsidan Uefaranken som klargör för statistiken som säger att alla svenska lag är favoriter att ta sig vidare när match två i den andra kvalomgången i kväll avgörs.

Här är förutsättningarna.

Europa League

IFK Norrköping-FK Liepaja

Förutsättningar: 2-0 till Norrköping inför returen på bortaplan ikväll efter att Simon Thern och Sead Haksabanovic gjort målen i det första mötet.

Statistiken: I 82 procent av fallen tar sig laget som vunnit med 2-0 i första omgången på hemmaplan sig vidare.

Norrköping:

– Vi förväntar oss en anstormning med tanke på resultatet på hemmaplan så vi måste hålla emot. Sen blir det viktigt att spela vårt spel och se till at vi är aktiva matchen igenom, säger manager Jens Gustafsson till klubbens hemsida.

Ian Smith är sjuk och spelar inte. Jordan Larsson är heller inte tillgänglig då en övergång till ryska Spartak Moskva väntas blir klar inom kort. Alexander Fransson, Filip Dagerstål och Isak Bergmann Johannesson tillkommer från från förra mötet.

Motståndare: Ligger på en sjätteplats i den inhemska lettiska ligan och vann i söndags med 3-2 mot FS Metta.

Eventuella kommande motståndare: Om Norrköping vinner möter de vinnaren mellan Hapoel Beer-Sheva, Israel, och FC Kairat Almaty från Kazakstan i den tredje kvalomgången av Europa League. Där har israelerna 2-0 att gå på från första mötet på hemmaplan.

Malmö FF–NK Domzale

Förutsättningar: Första mötet på bortaplan slutade 2-2 efter mål från Rasmus Bengtsson och Marcus Antonsson.

Statistiken: MFF har en 81 procentig chans att ta sig vidare när de ikväll har hemmapubliken i ryggen.

Malmö FF:

– Stora klubbar har kommit till Domzale och förlorat. Det är knepigt att komma dit och få ett bra resultat. Det var det vi fick med våra två mål. Vi var mer kliniska där än vi varit i ligan på sistone, säger tränare Uwe Rösler till klubbens hemsida.

Arnór Traustason är den enda spelaren som inte är tillgänglig för skåningarna.

Motståndare:

Den slovenska ligan har precis startat upp. Domzale har inlett med en förlust och ett kryss på de två första matcherna och ligger för närvarande tia i tabellen.

– Malmö är favoriter md sin publik i ryggen. Det här är en enorm utmaning, vi kan bara njuta av det, säger tränaren Simon Rožman till Domzales hemsida.

Eventuella kommande motståndare: Om MFF vinner möter de vinnaren mellan nederländska FC Utrecht eller HSK Zrinjski från Bosnien och Hercegovina. Där spelade lagen lika på 1-1 i den första matchen med Utrecht som hemmalag.

BK Häcken–AZ

Förutsättningar: 0-0 nere i ett varmt Holland blev resultatet från första mötet.

Statistiken: Hisingslaget har 67 procentig chans att avancera när de i dag spelar på hemmaplan.

BK Häcken:

– Det är verkligen en stor match för oss. Den är viktig utifrån allt som ligger i potten för klubben vid ett gruppspel men också för drömmen spelarna och ledarna har att få spela gruppspel i Europa på Hisingen, säger tränare Andreas Alm till klubbens hemsida.

I Häcken saknas bara Alexander Jerremejeff som klubben glömt att registrera.

Motståndare: AZ är ännu i försäsongsstadiet. Efter förra veckans 0-0 mot Häcken har holländarna hunnit med en träningsmatch mot belgiska Beerschot Wilrijk. Där föll laget med 1-0.

Eventuella kommande motståndare: Om Häcken vinner väntar ukrainska Mariupol, som i fjol besegrade Djurgården i EL-kvalet, i den tredje omgången.

AIK är redan klart för Europa Leagues tredje kvalomgång efter uttåget mot Maribor i Champions League-kvalet i går. Där väntar moldaviska FK Sheriff Tiraspol eller albanska FK Partizani i den tredje kvalomgången.

Källa: Uefarankens statistik baserar sig på alla tidigare matcher genom tiderna i Europa League.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Europa League

Mer i ämnet