Herrlandslagets Jimmy Durmaz skänker all sin EM-kvalbonus till damlandslaget. Foto: TT

Stjärnans gest – skänker bonusen till damfotbollen

Uppdaterad
Publicerad

Landslagsstjärnan Jimmy Durmaz skänker sin ersättning för EM-kvalet till damfotbollen.

– Jämställdhet är viktigt på alla plan, även inom fotbollen. Det är därför jag gör detta, säger han till SVT Sport.

Skillnaden i ekonomisk ersättning mellan herr- och damfotbollsspelare är en pågående fråga. Senast i går gick spelarunionen Fifpro ut och stöttade det australiska fotbollsförbundets krav på att dam- och herrspelarna som deltar i VM ska få lika mycket ersättningen.

Även i Sverige har frågan diskuterats flitigt. De båda landslagskaptenerna Andreas Granqvist och Caroline Seger är båda kritiska till hur stora skillnader det är i ersättning.

Herrlandslaget i fotboll

– Det är ju skrämmande att ersättningen för tjejerna i EM och i VM, att det är så stor skillnad mot vad herrarna har när de tar sig till ett slutspel, sade Granqvist när SVT mötte honom och Seger.

– Själv får man ju alltid stå i första ledet och skrika och försöka höras och ta för sig, och svara på andra frågor än vad som kanske gäller matchen, sade Seger.

Skänker sin bonus

Nu uppmärksammar Jimmy Durmaz frågan med en fin gest. Landslagsmittfältaren kommer nämligen att skänka all sin bonus för EM-kvalet till damfotbollen.

– Jämställdhet är viktigt på alla plan, även inom fotbollen. Det är därför jag gör detta. Just nu vill jag dock att sakfrågan ska få uppmärksamheten som den förtjänar, därför vill jag inte ge fler kommentarer i nuläget, säger han till SVT.

Hur mycket pengar det rör sig om får inte Durmaz säga, men det varierar från match till match.

”Kan få stor effekt”

Damlandslagets Linda Sembrant gillar initiativet.

– Positivt. Han visar att han vill belysa den frågan, att jämställdhet är otroligt viktigt, och det kan få stor effekt när det kommer från honom. Så positivt, säger Sembrant till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet