Diogo Jota, Paul Pogba och Ben Chilwell är några av spelarna som kommer missa VM. Foto: Bildbyrån/TT

Stjärnorna som missar fotbolls-VM i Qatar

Uppdaterad
Publicerad

Med tätt matchande och kort tid från ligaspel till VM-premiär har skadeavbräcken kommit i stadig takt.

Det står redan klart att storstjärnor som Ngolo Kanté, Paul Pogba och Timo Werner missar VM, medan andra högprofilerade spelare går en kamp mot en snabbt tickande klocka.

Kanske värst drabbat är de regerande mästarna Frankrike. Sedan en tid tillbaka är det klart att både Ngolo Kanté och Paul Pogba, bärande succéspelare på mittfältet när fransmännen lyfte bucklan 2018, missar VM på grund av skador.

Uppdatering: den 16 november stod det också klart att Frankrikes anfallare Christopher Nkunku, till vardags i Leipzig, missar VM på grund av en knäskada.

En annan titelaspirant är Tyskland och de blir tvungna att klara sig utan en av sina bättre målskyttar, Timo Werner. Anfallaren klev av med en ligamentskada i den sista omgången av Champions League-gruppspelet för Leipzig och missar VM-slutspelet.

I England ser de ut att sakna Chelseas ytterbackar, Ben Chilwell och Reece James. För Chilwells del har klubben sagt att han sannolikt missar VM. Uppgifter från engelsk media säger att förbundskapten Gareth Southgate sagt åt Reece James att han inte vågar chansa på att James blir spelklar i tid. Detta bekräftades sedan av James.

”En av mina drömmar krossade”

Portugals chanser att gå långt i en av Cristiano Ronaldos sista (?) landslagsturneringar försämrades när det blev klart att Liverpoolstjärnan Diogo Jota missar VM efter att ha skadat sig i oktober.

”I sista minuten blev en av mina drömmar krossade”, skrev Jota själv på Twitter när skadans allvar blev tydligt.

Den nederländske mittfältaren Georginio Wijnaldum bytte i somras klubb, från PSG till Roma. Det hela inleddes med att 31-åringen bröt benet under ett träningspass i augusti. Därmed missar han VM för Nederländerna.

Sadio Mané klev av skadad för Bayern München 8 november, mindre än två veckor kvar till VM-premiären. Förhoppningen var att han skulle kunna spela VM för Senegal ändå, men dagen efter kom uppgifter från L'Equipe att anfallaren kommer vara skadad i flera veckor.

Kamp mot klockan

På andra håll går flera stora stjärnor småskadade inför VM, med förhoppning om att kunna bli spelklara i tid.

I Argentina hoppas man på ett snabbt tillfrisknande för Paulo Dybala. Roma-stjärnan skadade baksida lår i oktober och tränaren José Mourinho har tidigare benämnt skadan som ”väldigt illa”. Dybala har tidigare förväntats vara skadefri i slutet av november.

Belgiens storväxte anfallare Romelu Lukaku har gått skadad under nästan hela hösten. Italienska tidningen Gazzeta dello Sport skriver att sista beslut kring Lukakus deltagande tas kort innan deadline på söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.