Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson har öppnat för att England ska bojkotta fotbolls-VM i Ryssland. Foto: TT.

Storbritanniens utrikesminister öppnar för att England bojkottar VM

Uppdaterad
Publicerad

Efter misstankarna om att en före detta rysk spion och dennes dotter förgiftats i England öppnar en tung brittisk minister för att England bojkottar VM-slutspelet i fotboll som ska avgöras i Ryssland.

– Jag har svårt att se hur ett engelskt lag ska kunna delta i VM-slutspelet, säger utrikesminister Boris Johnson.

Det var i torsdags som den före detta ryske spionen Sergej Skripal, 66, och hans 33-åriga dotter hittades livlösa på en parkbänk utanför ett shoppingcenter i Salisbury. Enligt polisen som uttalat sig för Evening Standard har de utsatts för en ännu så länge ”okänd substans”.

Den föredetta dubbelagenten Skripal dömdes till fängelse i Ryssland 2006 men kunde få en fristad i England 2010 tack vare en spionväxling mellan länderna.

Ingen officiell brittisk kommentar ännu

Den brittiska regeringen på Downing Street har inte velat uttala sig om en möjlig rysk inblandning i förgiftningen.

Det har inte hindrat frispråkige Boris Johnson från att uttala sig. Han pekar på att Ryssland har legat bakom flera tidigare dåd. Om det skulle visa sig att Ryssland ligger bakom detta vill han se en bojkott av fotbolls-VM.

– Jag har svårt att se hur ett engelskt lag ska kunna delta i VM-slutspelet. Ryssland har deltagit i flera fientligt sinnade aktiviteter och vi i Storbritannien måste stoppa det även om vi måste vara försiktiga med vad vi säger. Men om misstankarna skulle visa sig stämma måste vi gå vidare med sanktioner, säger Johnson.

Ryska officiella kommentarer är medlidande med paret som befinner sig i kritiskt tillstånd och säger att det handlar om en ”tragisk sjukdom”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.