Zlatan Ibrahimovics AC Milan, Lionel Messis FC Barcelona och Mohamed Salahs Liverpool FC finns med bland de tolv klubbar som planerar lansera Super League. Foto: Spada/Christophe Ena/Clive Brunskill/TT

Storklubbarna lanserar Super League – Uefa rasar mot beskedet

Uppdaterad
Publicerad

Ryktet gick under söndagen och vid midnatt kom beskedet.

Tolv europeiska storklubbar lanserar en egen stängd liga – Super League. Nu rasar Uefa mot beskedet.

”Vi kommer försöka stoppa det här cyniska projektet”, skriver de i ett uttalande.

Det har beskrivits som en direkt utmanare till Champions League.

Europeiska storklubbar som bryter sig loss och skapar en helt ny egen liga.

Vid midnatt gick de ut i ett gemensamt uttalande och bekräftade ryktet.

”Ett nytt kapitel”

Det är tolv klubbar från Italien, Spanien och Storbritannien som tillsammans planerar att grunda Super League. Det handlar om AC Milan, Arsenal FC, Atlético de Madrid, Chelsea FC, FC Barcelona, FC Internazionale Milano, Juventus FC, Liverpool FC, Manchester City, Manchester United, Real Madrid CF och Tottenham Hotspur.

– Genom att samla världens största klubbar och spelare för att spela mot varandra genom hela säsongen så kommer Super League att starta ett nytt kapitel för europeisk fotboll, säger Manchester United-delägaren Joel Glazer som kommer vara vice ordförande i den nya ligan.

Ytterligare klubbar ska tillkomma, enligt uttalandet. Totalt ska 15 klubbar ha en fast plats i ligan och ytterligare fem ska kunna kvalificera sig dit. Klubbarna ska, enligt uttalandet, spela i den nya ligan parallellt med spel i sina inhemska ligor.

UEFA lovar bekämpa det

Men om det blir verklighet återstår att se. Både Uefa och Fifa gick redan tidigare under söndagen ut med ett uttalande där de utlovade strid.

De kallar satsningen för ett ”cyniskt projekt” och lovar bekämpa det på alla sätt de kan. Om planerna blir verklighet kommer de stoppa klubbarna från spel i sina inhemska ligor. Och lagens spelare kan även komma att förhindras från att spela i sina landslag, skriver de.

Samtidigt tackar Uefa de klubbar, i bland annat Frankrike och Tyskland, som ska ha tackat nej till att delta i den nya ligan.

Borussia Dortmund skriver på sin hemsida att man inte kommer att delta, och att detsamma gäller deras tyska ligakonkurrent Bayern München.

United-ikonen: ”Det är skamligt”

Manchester United-ikonen Gary Neville rasade fullständigt mot beskedet när han talade i Sky Sports tidigare under söndagen.

– Det är skamligt. Ärligt talat, vi måste ta tillbaka makten från toppklubbarna i det här landet och det inkluderar min klubb, säger han i Sky Sports.

Han konstaterar att vare sig Manchester United eller Tottenham Hotspur spelar i Champions League nu – och då ska de använda sina pengar till att skapa en egen liga i stället som de inte kan åka ut ur.

KLIPP: Tre frågor till experten Johannesson

Så ser planen ut för den nya ligan

Enligt klubbarnas gemensamma uttalande ska Super League bestå av 20 lag. Fem som är fasta och ytterligare fem som kan kvalificera sig dit säsong för säsong.

Lagen delas upp i två grupper där de möter varandra på bortaplan och hemmaplan med start i augusti varje år. Det ska ske vid sidan av spel i de inhemska ligorna – ungefär som i dagens Champions League.

De tre bästa lagen i vardera grupp går vidare till kvartsfinal. De lag som slutar på fjärde och femte plats får kvala till de sista kvartsfinalplatserna.

Finalen planeras spelas i maj varje år på en neutral plan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.