Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se turerna kring Riksidrottsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson. Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN

Stormen kring Karl-Erik Nilsson – kallar till möte

Uppdaterad
Publicerad

Det stormar kring Riksidrottsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

Nu kallar han samtliga specialförbund till ett möte på fredag.

– När det är så infekterat kring den här frågan och så mycket medial uppmärksamhet känns det angeläget, säger Nilsson till TT.

Nilsson har fått omfattande kritik sedan det läckte ut uppgifter i brittiska medier att han står bakom Uefas strävan att släppa in ryska ungdomslag i U17-turneringar.

Samtidigt är RF:s linje tydlig: så länge det kriget i Ukraina pågår ska inga ryska lag – oavsett ålder – släppas in i idrottsgemenskapen.

– Alla specialförbundsordförande, distriktsordföranden och riksidrottsstyrelsen kallas till ett möte på fredag 15.00 för att diskutera och samtala, säger Nilsson.

”Försökt förklara”

Enligt Nilsson har Uefa inte tagit beslut om att tillåta ryska lag, men organisationen tittar på lösningar för att släppa in U17-lag.

– Detta har jag försökt förklara, men det är fortfarande ett väldigt tryck i frågan. Det är missförstånd eller att man inte riktigt har greppat vad tankarna är.

Den springande punkten här är väl att du som medlem av Uefas exekutiva kommitté driver frågan att släppa in ryska lag?

– När den här frågan redovisas för Uefas styrelse kommer jag naturligtvis att framföra det som är den svenska fotbollens och svenska idrottens hållning. Det kommer jag att göra den dag vi har ett förslag på bordet att ta ställning till.

Nilssons mandat i Uefas exekutiva kommitté går ut våren 2025.

Kan det bli aktuellt att hoppa av uppdraget?

– Jag behöver hitta en lösning så att jag på ett bättre sätt kan hantera intressekonflikter. Vad det är, där har jag inte riktigt tänkt färdigt.

Är din position som RF-ordförande hotad?

– Nej, jag har inte fått några sådana signaler, men det är klart att en del är oroliga över det som sker och det förstår jag. Vi måste hitta en väg ut ur det här.

Svenska Fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt säger så i ett pressutskick:

– Hela situationen känns olycklig och det är viktigt att få klarhet. Vår uppfattning är fortsatt tydlig: Vi vill inte att ryska landslag – varken ungdomar eller seniorer – ska tillåtas delta i internationella tävlingar.

SE MER: Nilsson bemöter uppgifterna (29 sept 2023)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.